De Boeck: 'Rond de tafel gaan zitten'

Karel De Boeck, CEO van Fortis holding, wilde woensdag kort na de stemming nog geen uitspraken doen over de toekomst voor Fortis holding. Hij meent dat alle betrokken partijen -de Belgische Staat, de holding en BNP Paribas- rond de tafel moeten gaan zitten om te kijken wat er moet gebeuren. "Er is veel werk aan de winkel. Laat ons het woord faillissement niet in de mond nemen".

(belga) - De Boeck wees, net als verschillende andere partijen, met een beschuldigende vinger naar de Belgische overheid voor het resultaat van de stemming. De démarche om de 125 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen te proberen gebruiken in de stemming, was geen slimme zet. "Wij waren tegen die vraag. Het heeft een stuk van het debat vergiftigd", verklaarde de CEO.

Hij wees er ook op dat zonder Ping An, dat ongeveer 5 procent van het kapitaal van Fortis in handen houdt én neen stemde, de transactie zeker was goedgekeurd.

De aandeelhouders van Fortis beslisten woensdag met 50,26 procent om de verkoop van een meerderheid van Fortis Bank aan de Belgische overheid niet goed te keuren. Hierdoor kan ook de overeenkomst met BNP Paribas niet plaatsvinden. Daarover was dus geen stemming meer nodig. De Boeck verklaarde woensdag dat de raad van bestuur met de wensen van de aandeelhouders zal rekening houden. Maar wat dit concreet zal betekenen, is nog onduidelijk. Er zijn verschillende pistes mogelijk.

Het probleem ligt vooral bij de rommelkredieten van de bank, die volgens het akkoord met de Belgische overheid en BNP Paribas in een 'special purpose vehicle' zouden worden gestoken. Fortis holding zou een groot deel van die SPV controleren. Ook als BNP Paribas afhaakt, wordt de controle verdeeld over de holding en de staat. "Vraag is wat de overheid gaat doen. Gaat zij dit contract opeisen?", vroeg De Boeck zich af. "Ik zou liefst hebben dat we niet in de SPV moeten stappen, maar men moet dit kunnen onderhandelen".

De CEO toonde zich tot slot gekwetst door de aandeelhoudersvergadering. "Emotioneel doet mij dit iets. Men verwijt mij een leugenaar en niet-competent te zijn, terwijl ik me niet kan verdedigen".

Of hij aanblijft als CEO, is nog niet helemaal zeker. "Laat ons eerst de stemming in Utrecht afwachten". Als daar geen meerderheid wordt gevonden voor de drie nieuwe bestuurders, blijft de oude raad van bestuur gewoon aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud