Advertentie

Detroit dreigt Dexia-factuur op te drijven

De stad Detroit gaf in 2006 schuldpapier uit, waarin Dexia investeerde. Dat dreigt de restbank nu zuur op te breken. - Foto Bloomberg ©Bloomberg

Het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit dreigt ook Dexia, en dus de Belgische belastingbetaler, geld te kosten. Dexia stak net voor de crisis zijn centen immers in schuldpapier dat door Detroit werd uitgegeven. En dat kan de door de overheid gestutte restbank nu zuur opbreken.

Bijna twee jaar na de nationalisering van Dexia, blijven er lijken uit de kast vallen bij de Belgisch-Franse groep. Dit keer blijkt dat Dexia zijn broek dreigt te scheuren aan een lening aan de Amerikaanse stad Detroit, die donderdagavond het faillissement aanvroeg.

In 2006, net voor de wereldwijde financiële crisis losbarstte, investeerde Dexia in een pakket complexe financiële producten die Detroit had uitgegeven om het pensioenfonds van de stad te kunnen financieren. Dexia was trouwens lang niet de enige Europese bank die toen in dergelijk papier investeerde. Volgens schattingen zouden Europese financiële instellingen ongeveer 1 miljard dollar aan schuldpapier uit Detroit in handen hebben. Enigszins opmerkelijk, want ‘Motor City’ zat al lang voor de financiële crisis in bijzonder slechte papieren.

Volgens onze informatie heeft Dexia, destijds specialist in de financiering van openbare besturen, ook dergelijke herverpakte leningen in portefeuille.

Michigan

De hamvraag is of de nog altijd beursgenoteerde restbank ooit wat zal terugzien van dat geld. Dexia zelf had alvast een bedrag opzijgezet om zich tegen een eventueel faillissement van Detroit in te dekken. Maar bij de berekening van die voorziening ging de groep er wel van uit dat de staat Michigan Detroit financieel zou bijspringen als de stad over de kop zou gaan.

Het valt af te wachten of dat daadwerkelijk zal gebeuren. Rick Snyder, de gouverneur van de staat Michigan, wees er vrijdag al op dat ‘sommige schuldeisers zich kunnen afvragen of ze ooit nog terugbetaald worden’. Ook de regering-Obama staat niet te popelen om een ‘bail-out’ voor Detroit op poten te zetten.

100 miljoen

Als dergelijke reddingsacties uitblijven, dreigt weer een zware financiële kater voor Dexia. ‘Als de provisies niet blijken te volstaan, dan spreken we niet over een probleem van enkele miljoenen, zelfs niet van tientallen miljoenen, maar dreigt de factuur eerder op te lopen naar zo’n 100 miljoen euro’, is te horen in financiële kringen.

Een tegenvaller die de groep kan missen als kiespijn, want Dexia’s kapitaalbuffer om financiële stormen te doorstaan is flinterdun. Vooral de komende jaren valt die kapitaalbuffer smal uit.

Een nieuwe kapitaalverhoging lijkt wel niet meteen aan de orde, maar het zou Dexia weer in het nauw drijven. ‘Het herstructureringsplan voor Dexia dat door Europa is goedgekeurd, zou dan niet meer kloppen’, wordt opgemerkt.

België en Frankrijk, die Dexia hebben gered met belastinggeld, houden de zaak dan ook nauwlettend in het oog. Elke Belgische belastingbetaler heeft intussen al 600 euro betaald voor de redding van Dexia, zo bleek donderdag uit berekeningen van het Franse Rekenhof.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud