Dexia-top vergadert na grootste koersval ooit

Axel Miller, CEO van Dexia (foto Photonews) ©Photo News

De raad van bestuur van Dexia komt maandagavond bijeen om 'de financiële crisis te evalueren'. Dat vernam de redactie. De raad zat zondag ook al bijeen. Maandagmorgen maakte het aandeel op Euronext Brussel een duik van bijna 33 procent, de grootste koersval ooit, na berichten over een kapitaalverhoging. Uiteindelijk sloot het aandeel met een verlies van 29,65 procent.

(tijd) - Dexia geeft geen commentaar over de berichtgeving over een mogelijke kapitaalverhoging, noch over een mogelijke blootstelling aan Hypo Real Estate. Het aandeel Dexia kreeg maandagochtend de grootste klap sinds de beursgang eind 1996 (-32,8% tot 6,75 euro). 

Bij Dexia tast men in het duister omtrent de koersdaling. 'Wij hebben geen enkel liquiditeitsprobleem', zegt woordvoerster Ulrike Pommée. Wel zegt Dexia zondag de raad van bestuur te hebben samengeroepen via een conference call, 'om de gebeurtenissen rond Fortis te evalueren'. Pommée beklemtoont dat de situatie bij Fortis geen negatieve invloed heeft op de kapitaalspositie.

Pommée bevestigt dat later op maandag de top van Dexia opnieuw zal vergaderen. 

Grootste klap

Het aandeel van de Frans-Belgische bankgroep kreeg in de vroege handel een dreun van 32,8 procent tot 6,75 euro. Dat is de grootste klap voor het aandeel sinds de beursgang in 1996. Met die klap van maandagochtend dondert het aandeel Dexia ook opnieuw naar het niveau van december 1996.

Snelle kapitaalverhoging

De Franse zakenkrant Le Figaro schreef maandag dat Dexia 'zeer snel' een kapitaalverhoging zou kunnen aankondigen om zijn kapitaal te verstevigen en de markten gerust te stellen. Daarbij zouden de voornaamste aandeelhouders deelnemen aan de operatie. Le Figaro:

Dexia werd eerder dit jaar al verschillende malen de speelbal van geruchten over een kapitaalverhoging. Dexia-dochter FSA is actief op de markt voor Amerikaanse obligatieverzekeringen. Door de kredietcrisis moest het verlieslatende FSA de voorbije kwartalen forse afwaarderingen doorvoeren op zijn kredietportefeuille. Dexia zei eind augustus nog dat het geen kapitaalverhoging nodig had en dat de bank ook niet aan zijn dividendpolitiek zou raken.

De problemen bij de Duitse beursgenoteerde bank Hypo Real Estate zouden ook hun weerslag kunnen hebben op de Belgisch-Franse bankgroep. Volgens onze informatie zou Dexia een redelijk grote blootstelling hebben aan de Duitse vastgoedbank.

Reacties

Gevraagd naar een reactie zegt analist Ivan Lathouders van Bank Degroof dat een kapitaalverhoging bij Dexia onwaarschijnlijk is.

Volgens de analist moet Dexia momenteel niet direct iets verkopen om zijn basis te versterken, maar door de grote volatiliteit is zulks toch niet helemaal uit te sluiten. Niettemin is de solvabiliteit van Dexia een van de betere onder de Europese banken.

Het nieuws waarop de markten volgens Lathouders zitten te wachten in verband met Dexia, is een uitspraak van het kredietratingagentschap Moody's over FSA en Dexia zelf. Die kan er elk ogenblik komen. Over andere specifieke bedrijfsinformatie beschikt hij niet.


Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud