Dexia opnieuw winstgevend

Topman Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene

Dexia heeft in het eerste kwartaal van 2009 een nettowinst van 251 miljoen euro (0,14 euro per aandeel) geboekt. Dat maakt de Frans-Belgische bank-verzekeraar woensdag voorbeurs bekend in een persbericht. Het resultaat is beter dan analisten hadden verwacht. Daar staat tegenover dat het eigen vermogen van de groep verder daalde tegenover het vierde kwartaal.

(tijd) - De nettowinst in het eerste kwartaal van 2008 bedroeg 289 miljoen euro. In het vierde kwartaal dook Dexia liefst 2,6 miljard euro in het rood, voornamelijk door de verkoop van de Amerikaanse probleemdochter FSA. De analistenverwachtingen voor de eerste drie maanden van 2009 liepen fors uiteen: van een nettoverlies van 184 miljoen euro tot een winstcijfer van 150 miljoen euro.

De impact van de crisis op het nettoresultaat bedroeg 419 miljoen euro. Ter vergelijking, in het vierde kwartaal was dat nog 3,16 miljard euro. 201 miljoen euro van de 419 miljoen euro vloeit voort uit waardeverminderingen en verliezen op de beleggingsportefeuilles van de verzekeringstak. De kernactiviteiten Public and Wholesale Banking en Retail & Commercial Banking waren winstgevend en droegen respectievelijk 198 miljoen euro en 156 miljoen euro bij tot het nettoresultaat.

Eigen vermogen

Tegenover het positieve nettoresultaat staat wel een verdere daling van het eigen vermogen tegenover het vierde kwartaal van 2008. Het eigen vermogen bedroeg op het einde van het eerste kwartaal 1,91 euro per aandeel, tegenover 2,22 euro op het einde van het vierde kwartaal en 7,07 euro op het einde van het eerste kwartaal van 2008. Dexia houdt vol dat het over hoge solvabiliteitsratio's beschikt, met een Tier 1-ratio einde maart van 10,7 procent.

Steeds meer analisten kiezen er evenwel voor om Dexia aan de hand van het eigen vermogen te waarderen, omdat de groep een stuk ondoorzichtiger is geworden door de verkoop van FSA, het aanwenden van meer soepele boekhoudregels en de risico's verbonden aan de enorme obligatieportefeuille van 157 miljard euro. Dexia legt de daling van het eigen vermogen uit door te verwijzen naar de 'toename van de spreads op de kredietmarkten' in het eerste kwartaal. De bank-verzekeraar geeft niet langer mee welke voordelen het ondervindt door het gebruik van soepelere boekhoudregels. In het vierde kwartaal, toen Dexia voor het eerst gebruik maakte van de versoepelde normen, deed Dexia dat nog wel.

Weerstand

'De resultaten voor het eerste kwartaal bewijzen de sterkte en de rentabiliteit van de kernactiviteiten van Dexia, en de het vermogen van de groep om weerstand te bieden', zegt ceo Pierre Mariani in het persbericht. 'Deze positieve signalen mogen echter onze inspanningen om ons hervormingsplan door te voeren niet afzwakken. Door de toegenomen fundingkosten en de aanhoudende wereldwijde economische onrust, ook op de markten, moeten we onze aandacht blijven toespitsen op de verlaging van de kosten en het risicoprofiel van de groep.'

Voorzitter Jean-Luc Dehaene houdt het erop dat 'Dexia aan de beterhand is, dankzij de vastberaden steun van de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid. Nu het naar zijn kernactiviteiten is teruggekeerd, met duidelijke strategische richtlijnen en eensgezind in verband met het hervormingsplan, biedt Dexia nieuwe toekomstperspectieven aan de Groep.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud