Dexia-stichter François Narmon overleden

François Narmon, mede-oprichter van Dexia, overleed op 14 maart. (foto Sylvain Piraux)

Donderdag overleed in Meise François Narmon. De topbankier was in 1996 één van de architecten van Dexia. Hij was ook voorzitter van Dexia tot hij begin 2006 werd opgevolgd door de Fransman Pierre Richard. De val van Dexia raakte hem diep.

Narmon overleed afgelopen donderdag in Meise op 79 jarige-leeftijd.

Na zijn studies aan de RUGent en de ULB ging de handelsingenieur in 1957  aan de slag bij het toenmalige Gemeentekrediet. 22 jaar later, in 1979, schopte Narmon het tot voorzitter van die bank.

Als hoofd van het Gemeentekrediet was Narmon in 1996 direct betrokken bij de fusie met Credit Local de France tot Dexia groep. Credit Local de France werd op dat ogenblik geleid door Pierre Richard. Dexia was voor Narmon een droom. Hij wilde aan het Gemeentekrediet een Europese dimensie geven.

Na de fusie werd Narmon CEO van Dexia België. Van 1996 tot 2000 zou hij ook samen met Richard de groep leiden. 

Vanaf 2000 nam alleen Richard de dagelijkse leiding van de groep in handen. Narmon werd toen voorzitter en bleef dat tot begin 2006.

Toen werd Axel Miller CEO in de plaats van Richard. Die volgde Narmon toen op als voorzitter.

Het is Richard die in alle analyses en commentaren wordt aanzien als de aanstichter van het onheil dat Dexia overkwam. Richard transformeerde Dexia in 'zijn' periode van 2000 tot 2008 van een gezapige bank voor de financiering van lokale besturen en projecten tot één van de grootste hefboomfondsen ooit.

Narmon heeft de oprichting van de Belgisch-Franse bankgroep in 1996 altijd verdedigd. Zo ook in de bijzondere Dexia-commissie in de Kamer in 2011. Dat het nadien fout liep, schoof hij in de schoenen van Pierre Richard en voormalig CEO Axel Miller. 'Niet het model was een probleem, wel dat het nadien is opgeblazen'.

Toch kon Narmon, toen hij in 2011 twee keer voor de bijzondere Dexia-commissie verscheen, niet helemaal overtuigen. Zo blijft de indruk bestaan dat het bestuur van Dexia begin de jaren 2000 weinig zicht had op wat er in de VS, bij dochter FSA, gebeurde.

De voormalige Belgische topbankier verhulde zijn ongenoegen over de gang van zaken niet in een interview met De Tijd in 2011. Narmon heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om van Daxia een succes te maken. Dat het hele project uitmondde in een debacle raakte hem diep.

Narmon was niet alleen actief in het bankwezen. Hij heeft ook dertig jaar accountancy gedoceerd aan de ULB en aan de VUB.

Verder was de vader van vijf kinderen ook verschillende decennia actief in de sportwereld. Eerst als secretaris en voorzitter van Racing Jet Brussel.

Later werd hij voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

De uitvaart vindt plaats op vrijdag 22 maart in de Basiliek Sint-Servaas in Grimbergen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud