Dexia voor 500 miljoen euro direct blootgesteld

De bank-verzekeraar Dexia meldt maandagmiddag in een persbericht dat hij voor 500 miljoen euro direct is blootgesteld aan Lehman Brothers, de Amerikaanse zakenbank die het afgelopen weekend een chapter 11 heeft aangevraagd.

(tijd) - Het totaal rechtstreekse kredietrisico op niet gedekte langetermijnobligaties tegenover Lehman Brothers bedraagt 500 miljoen euro, meldt Dexia.

De andere risico's zijn gedekt na aftrek van zogeheten 'hair cuts' (een percentage dat centrale banken in mindering brengen van activa om te bepalen hoeveel een financiële instelling kan lenen, red.) en omvatten voornamelijk kortlopende financieringen met effecten als onderpand (ook repo-transacties genoemd) met een notioneel bedrag van 1,5 miljard euro.

Daarnaast omvat dit risico ook nog zogeheten 'negative basis trade'-transactie met een hoogste AAA-rating, die  282 miljoen euro waard is. Zo'n 'negative basis trade' is een transactie waarbij de koper van een obligatie zich tegelijkertijd ook een credit default swap aanschaft, een soort verzekeringsproduct waarmee men zich kan indekken tegen het risico op wanbetaling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud