Advertentie

Dexia wordt opgedeeld

De financiële groep Dexia wordt hertekend. Daarbij worden de goede stukken van de groep afgezonderd van de slechte stukken. De fundamentele ingreep maakte het voorwerp uit van de spoedvergadering van de raad van bestuur van Dexia die voor maandagavond was bijeengeroepen. Na afloop van de vergadering, die omstreeks middernacht afliep, stuurde Dexia enkel een erg vaag persbericht uit.

Dexia kreeg maandag voorafgaand aan de raad van bestuur opnieuw klappen op de beurs door de dreiging van het ratingbureau Moody's om de kredietscore van Dexia Bank België, Dexia Crédit Local en Dexia BIL te verlagen. De koers stond de hele dag flink in de min om 10,2 procent lager af te sluiten op 1,30 euro. Dat is bijna een nieuw dieptepunt sinds de vorige financiële crisis.

Ook op allerlei media (Zerohedge, Financial Times, Breaking Views, enzovoort) is Dexia hét gespreksonderwerp van de dag. Dat gebeurt niet altijd even nauwkeurig.

De zenuwachtigheid rond Dexia deed meteen speculatie ontstaan over ernstige liquiditeitsproblemen van de groep en noodmaatregelen die dienden te worden getroffen. Maar volgens onze informatie heeft de vergadering van de raad van bestuur niet meteen te maken met de liquiditeitssituatie van Dexia, maar wel met ingrepen in de structuur van de groep.

Het was al bekend dat Belgen en Fransen aan tafel zaten om een structurele oplossing te vinden voor de problemen van Dexia. Die gesprekken zijn blijkbaar voldoende ver gevorderd om, mogelijk een eerste keer, beslissingen voor te leggen aan de raad van bestuur van Dexia. 

Naar De Tijd vernam is de essentie van de oplossing het beschermen van de goede stukken van de groep tegen de invloed van de slechte.

Volgens Wansquare, de economiesite van Le Figaro, zou CEO Pierre Mariani gemandateerd worden om verschillende onderdelen te verkopen (‘un adossement pour les différentes franchises commerciales’) en zou er bovendien een ‘bad bank’ gecreëerd worden waarin de toxische activa van de groep zouden  ondergebracht worden. Die zou de waarborgen krijgen van België en Frankrijk. The Financial Times bericht eveneens over de oprichting van een ‘bad bank’, zoals eerdere media al eerder deden.

Groeivooruitzichten

Het persbericht na de raad van bestuur, die zo'n zes uur duurde, bracht geen duidelijkheid wegens een grote vaagheid. Volgens de mededeling weegt 'in het huidige klimaat de omvang van de portefeuille van niet-strategische activa (de legacy-portefeuille) structureel op de groep ondanks de goede kredietkwaliteit van deze activa'.

Daarom heeft 'de raad van bestuur aan de gedelegeerd bestuurder gevraagd om, in overleg met de staten en de controleautoriteiten, de nodige maatregelen voor te bereiden om de structurele problemen op te lossen die wegen op de operationele activiteiten van de groep en om nieuwe groeivooruitzichten te bieden voor de historische commerciële activiteiten in België en in Frankrijk'.

'De aandeelhouders van de groep wensen hun eenheid en solidariteit in de nieuwe fase die vandaag begint, nogmaals te benadrukken. Zij hebben hun vertrouwen bevestigd in het management van Dexia om deze operaties tot een goed einde te brengen, met de nodige aandacht voor de belangen van alle stakeholders van Dexia', luidt het verder.

'In hun hoedanigheid als aandeelhouder bevestigden de staten hun steun aan de groep Dexia zodat deze verschillende maatregelen ordentelijk en in optimale omstandigheden kunnen gerealiseerd worden', besluit de mededeling.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud