Diefstal trading code kan Goldman Sachs miljoenen kosten

Een voormalig kaderlid van Goldman Sachs wordt ervan beschuldigd de trading code van de Amerikaanse bank gestolen te hebben. Het gaat om zeer gevoelige informatie die, indien ze in de verkeerde handen valt, de bank miljoenen kan kosten.

(tijd) - Computerprogrammeur Sergej Aleynikov werd het voorbije weekend gearresteerd door de Amerikaanse FBI. Hij wordt ervan beschuldigd de trading code van Goldman Sachs te hebben gestolen en naar een Duitse computerserver te hebben gezonden.

Aleynikov, die bij Goldman de titel van 'vice-president equity strategy' droeg, maakte deal uit van een team dat software ontwikkelde voor de geautomatiseerde beurshandel. Daarbij worden beursorders aan grote volumes en hoge snelheid uitgevoerd door computerprogramma's. De orders worden door middel van algoritmes opgesplitst en getimed om de marktverstoring minimaal te houden.

De code levert Goldman jaarlijks miljoenen dollars op. Indien de informatie in de verkeerde handen kan dat echter nefaste gevolgen hebben voor de bank. Concurrenten kunnen er immers van gebruik maken om hun eigen code en orders te actualiseren en af te stemmen op die van Goldman Sachs.

De diefstal is extra pijnlijk voor Goldman Sachs, dat bekend staat als de slimste van de klas als het op tradingactiviteiten aankomt. Zo werd in het eerste kwartaal van 2009 nog een winst van 1,8 miljard dollar geboekt aandelen- en fixed incometrading.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud