Dierckx kreeg 1 miljoen euro bonus bij Fortis

Voormalig Fortis-topman Filip Dierckx - Foto AFP ©IMAGEGLOBE

Filip Dierckx kreeg bij Fortis in 2007 en 2008 een bonus van 1 miljoen euro. Dat leert een van zijn verhoren door de federale gerechtelijke politie van Brussel in het kader van het Fortis-strafonderzoek.

Dierckx, een van de zeven oud-Fortis-topmensen die in verdenking werden gesteld in het kader van het onderzoek, was in 2007 hoofd van de zakenbank van Fortis. In 2008 werd hij directievoorzitter van Fortis Bank (nu BNP Paribas Fortis) en dat jaar was hij ook even plaatsvervangend CEO van de hele groep Fortis. 

Nu is hij de nummer twee van BNP Paribas Fortis en voorzitter van Febelfin, de federatie van banken in ons land. Hij zit ook de raad van bestuur van SD Worx voor.

Opvallend is de bonus van 2008, het jaar waarin de financiële groep omviel (in de herfst). Maar de variabele vergoeding werd cash uitbetaald in maart van dat jaar en geldt voor 2007, zo valt af te leiden uit het verhoor. Over het rampjaar 2008 kreeg Dierckx geen bonus. 

De extra vergoeding kwam boven op een basissalaris van 700.000 euro per jaar én de uitkering van aandelen en opties. Dierckx voegt er nog aan toe dat, naar hij denkt, zijn basissalaris in maart 2007 verhoogd werd van 630.000 euro naar 700.000 euro. 

Tot nu toe was weinig bekend over zijn vergoeding destijds. Er waren enkel fragmentarische gegevens. Het is ook een van de weinige keren dat er duidelijkheid komt over bonussen van topbankiers in ons land voor de crisis toesloeg in de sector.

In de verhoren zegt Dierckx ook dat Fortis destijds 'naar eer en geweten' communiceerde over zijn financiële toestand en zowel de beleggers, de toezichthouders als de interne instanties correct informeerde. Of dat zo is, is een van de kernvragen van het onderzoek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n