E&Y vervolgd voor Lehman-fraude

Andrew Cuomo, de openbaar aanklager van New York

De Newyorkse openbaar aanklager Andrew Cuomo vervolgt accountant Ernst & Young (E&Y) wegens boekhoudfraude bij Lehman Brothers.

De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers ging in september 2008 over de kop. Volgens Cuomo heeft E&Y gedurende zeven jaar voor het faillissement rekeningen van Lehman goedgekeurd die de financiële toestand van de bank rooskleuriger voorstelden dan die in werkelijkheid was.

Het gaat om repotransacties waarbij verplichtingen van de balans verdwenen. 'Deze praktijk was een kaartenhuis, opgezet om miljarden aan verplichtingen te verbergen in de jaren voor Lehman in elkaar stortte,' stelt Cuomo.

De openbaar aanklager eist 150 miljoen dollar (115 miljoen euro) die E&Y van Lehman ontving in de periode 2001-2008, plus een schadevergoeding voor beleggers.

E&Y liet weten zich 'krachtig te zullen verdedigen' tegen de beschuldigingen. 'De boeking van de repo-transacties beantwoordden aan de Amerikaanse regels,' stelt E&Y in een reactie.

Het gaat om een van de laatste zaken die Cuomo aanspant. Op 1 januari wordt hij gouverneur van New York. Zijn opvolger, Eric Schneiderman, zal de zaak voortzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud