ECB werkt aan richtlijnen voor bad banks

De Europese Centrale Bank werkt samen met de Europese Commissie aan richtlijnen voor landen in de eurozone omtrent de oprichting van zogenaamde 'bad banks'. Dat zijn 'slechte' banken waarin financiële instellingen hun risicovolle toxische kredietproducten kunnen stallen om hun eigen balansen op te poetsen.

(tijd) - Volgens Joaquin Almunia, Europees Commissielid voor Economische en Monetaire Zaken, is een bad bank 'een oplossing die tijdens eerdere financiële crisissen, zoals in Zweden begin jaren 90, goed gewerkt heeft'. 'Het grootste obstakel is echter welke prijs moet gekleefd worden op producten die op de financiële markten geen waarde hebben.'

Meerdere Europese regeringen onderzoeken de oprichting van een bad bank. De discussie gaat over het al dan niet aanwenden van belastinggeld voor de oprichting van een nationale bad bank. De constructie van een apart vehikel binnen elke bank apart is een andere optie.

De Duits bondskanselier Angela Merkel liet vrijdag nog weten een individuele bad bank binnen elke Duitse bank te verkiezen boven een nationale bad bank. Die aparte bad banks zouden met andere boekhoudregels kunnen werken, met een waardering tegen boekwaarde in plaats van tegen marktwaarde.

Een woordvoerder van de Duitse regering voegde daaraan toe dat 'een grote nationale bad bank niet levensvatbaar is'. 'We moeten de banken zelf inschakelen om hun problemen op te lossen.'

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud