Eurocrisis geen zwaar effect op kredietverlening banken

Foto Photo News

De banken hebben de voorwaarden voor hun kredietverstrekking aan niet-financiële bedrijven en aan consumentenkredieten niet verscherpt in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de ECB. Voor particulieren werd het wel moeilijker om een lening voor een huis te bekomen.

Elk kwartaal vraagt de ECB een honderdtal banken of ze hun beleid om kredieten te verschaffen hebben aangepast. Uit het nieuwste rapport van de ECB blijkt dat de Ierse reddingsactie en de daarbijhorende escalatie van de eurocrisis er niet voor hebben gezorgd dat de banken veel strenger zijn geworden om kredieten te verschaffen.

In het laatste kwartaal van 2010 bleven de kredietvoorwaarden voor niet-financiële bedrijven onveranderd. 'En dat in combinatie met een verstrakking van de balans van 4 procent', zegt ING-econoom Martin van Vliet. 'Het geeft moed dat de vraag naar bedrijfskredieten verder blijft stijgen.' Voor kleine en middelgrote bedrijven werden banken wel iets strenger. In dat segment zien ze meer risico's.

Vooral consumenten hebben het moeilijker om een lening voor een huis vast te krijgen. Dat hangt volgens de ECB af van land tot land. Iets meer dan een tiende van de banken wordt strenger, omdat ze de risico's hoger inschatten. In het derde kwartaal was amper 1 procent van de banken van plan om hun kredietverlening strenger te maken. Bovendien meldde bijna een kwart van de banken dat ze meer vragen krijgen naar hypothecaire kredieten.

Banken bevinden zich in een moeilijke positie. In ruil voor de overheidssteun vragen bedrijven en consumenten dat banken soepeler kredieten verschaffen. Maar toen de financiële crisis uitbrak, kregen ze net het verwijt dat ze te kwistig omgesprongen waren met leningen.

De uitdijende schuldencrisis brengt de banken in woelige wateren. Door het risico op wanbetalingen stonden de koersen op staatspapier van verschillende landen zwaar onder druk. Banken verliezen daardoor aan twee kanten. Traditioneel hebben banken veel staatspapier in hun portefeuille én ze riskeren dat hun kredieten niet worden terugbetaald. Daardoor gaan hun koersen bij het minste slechte nieuws uit de eurozone zwaar onderuit.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar verwachten de banken uit de eurozone dat ze nog iets strenger zullen worden voor alle categorieën van leningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect