Europees akkoord over aanpak probleembanken

©AFP

Europese banken moeten in de toekomst eerst zichzelf proberen te redden. De ministers van Financiën van de Europese Unie zijn het in de nacht van woensdag op donderdag in Brussel eens geworden over de aanpak als een bank in de problemen raakt, en hoe ze gecontroleerd kan worden ontmanteld.

Met de nieuwe aanpak, die in 2018 moet ingaan, moet worden voorkomen dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor het (wan)beleid bij financiële instellingen. 

De ministers spraken een vaste volgorde af voor wanneer een bank dreigt om te vallen. Eerst zal er bij de aandeelhouders en obligatiehouders worden aangeklopt. Ook spaarders van wie de tegoeden hoger liggen dan 100.000 euro worden aangesproken. In het laatste stadium zouden ook andere banken, via een door de sector gefinancierd fonds, de bank moeten helpen redden. 

Lange tijd was het in Europa niet bespreekbaar dat naast aandeelhouders ook obligatiehouders en spaarders bij een bank zouden meebetalen aan de redding of ontmanteling van de bank (een zogeheten bail-in). Maar bij het reddingspakket van Cyprus werd voor het eerst ook verwacht dat zij een deel van de redding betaalden.

Spaarders met tegoeden tot 100.000 euro zullen niet aangeslagen worden. Dat is geregeld in nationale zogeheten depositogarantiestelsels.

'Voor het eerst bereiken we overeenstemming over een significante bail-in om de belastingbetaler af te schermen', zei Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën en eurogroepvoorzitter.

Koen Geens, zijn Belgische collega, liet donderdag in een mededeling weten tevreden te zijn met het akkoord, 'een belangrijke stap in de uitbouw van de bankenunie'.

Eerder overleg over deze 'gezamenlijke spelregels' over de redding van een bank liepen op niets uit. De tegenstellingen tussen landen waren te groot. Sommige landen wilden zo strikt mogelijke regels zonder uitzonderingen, terwijl anderen juist meer flexibiliteit wilden om zelf te kunnen kiezen wie er geld verliest.

In de Europese Unie werd het equivalent van een derde van het gezamenlijke BBP tussen 2008 en 2011 besteed aan het redden van banken, wat de nationale budgetten van onder meer Ierland sterk bezwaard heeft. Daarom wordt gewerkt aan een bankenunie.

Het akkoord, dat om half twee vorige nacht werd bereikt, komt op de valreep voor de Europese top in Brussel, vandaag en morgen, waar onder meer de voortgang wordt besproken om te komen tot oplossingen voor de banken zonder de budgettaire positie van de nationale overheden mee de dieperik in te trekken.

Het afwikkelingsplan voor probleembanken is een belangrijke stap daarin, maar er resten nog horden te nemen. Zo is de knoop nog niet doorgehakt of het aan de lidstaten of aan een Europees orgaan toekomt om de finale beslissing te nemen om een bank te herstructureren of te sluiten. Er wordt geen akkoord verwacht nog voor de verkiezingen in Duitsland in september.

Nu de landen van de eurogroep het onderling eens zijn, kunnen alvast de gesprekken starten met het Europees Parlement. De nieuwe regelgeving voor de financiële diensten moet uiteindelijk in samenspraak met het parlement vastgelegd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect