FT Deutschland keihard voor 'RHJ-sprinkhaan' Fischer

Lenny Fischer, CEO van RHJ (foto: Wim Kempenaers) ©Wim Kempenaers (WKB)

Eerst IKB, dan Opel en nu BHF-Bank. Telkens koestert RHJ International-topman grootse plannen, telkens komt er niets van in huis. Dat is de keiharde kritiek van het Duitse zakenblad FT Deutschland aan het adres van RHJ-topman Leonhard - 'Lenny' - Fischer.

'Geplatzte Träume einer Heuschrecke', de uiteengespatte dromen van een sprinkhaan. Zeggen dat de Financial Times Deutschland zijn woorden wikt, is de waarheid geweld aandoen.

Het zakenblad is keihard voor de Brusselse investeringsholding RHJ International en diens Duitse topman Lenny Fischer. Dit naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag maandag. In het voorwoord poneert Fischer dat de groep in 2011 'sterke stappen' zetten in zijn beoogde transformatie van een industriële holding naar een 'dynamische financiëledienstengroep'.

Volgens de FT Deutschland ogen de feiten heel wat minder 'dynamisch' en maakt Fischer geen van zijn boude dromen waar. De sprinkhaan verwijst trouwens naar private-equityspelers die hun doelwitten kaalvreten. De term is in Duitsland ingeburgerd dankzij de voormalige Deutsche Börse-CEO Werner Seifert, die destijds in het boek 'Die Invasion der Heuschrecken' zijn frustratie over private-equity en hefboomfondsen van zich afschreef.

BHF

De FTD stipt aan dat Fischers boude plannen met BHF-Bank - een privaatbank die Deutsche Bank wil verkopen - dezelfde weg opgaan als de noodlijdende KMO-kredietverlener IKB en de noodlijdende autobouwer Opel. Telkens overnames waar RHJ de mond van vol had, maar waar niets van in huis kwam.

Ook de plannen rond BHF-Bank - die RHJ wil samenvoegen met privaatbankier Kleinwort Benson - zijn al maanden on 'hold'. Het schoentje wringt bij de financiële waakhond BaFin. Die maakt zich zorgen over de herfinanciering van BHF-Bank, 'als die in handen van sprinkhaan RHJ zou vallen'.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud