Forse bonussen bij Dexia

(foto Hollandse Hoogte) ©blanken/Hollandse Hoogte

Ondanks het rampjaar dat Dexia achter de rug heeft en de staatssteun om de groep te doen overleven, krijgen de Belgische personeelsleden van de restbank toch een bonus uitgekeerd. Topkaderleden strijken tot 45.000 euro op, zij het bruto.

Dexia wordt volop ontmanteld, zijn beurskoers is gedecimeerd en over 2011 is er waarschijnlijk een verlies van meer dan 10 miljard euro. In die context besloot de groep officieel alle variabele vergoedingen of bonussen voor 2011 te schrappen.

Maar eind december werden wel twee cao's ondertekend die de zowat 360 Belgische werknemers van de holding recht geven op een vervangende eenmalige 'functiepremie', in feite een verkapte bonus.

Het eerste sociaal akkoord geldt voor de bedienden en lagere kaderleden. Voor hen voorziet de cao in 2.500 tot 5.000 euro bruto. De hogere kaderleden, die naar schatting met minimum 50 zijn, kunnen krachtens de tweede cao rekenen op 25.000 tot 45.000 euro, eveneens bruto. De premies werden de voorbije dagen gestort met het loon van december.

Wie dacht dat de bestuurders van de restbank nog enige ethische reflex hadden, is eraan voor de moeite.

Meyrem Almaci

Financieel experte van Groen!

Een pittig detail is dat de eerste cao ondertekend werd door drie vakbonden. Maar de tweede kreeg enkel de zegen van de christelijke bediendebond LBC. De Franstalige tegenhanger CNE en de socialistische BBTK weigerden uit protest hun handtekening te zetten.

'Ik heb niet echt iets tegen een premie voor de hogere kaderleden, maar die moet wel binnen proporties blijven. We gaan toch geen jaarloon van Jan Modaal geven? Dat is onaanvaardbaar', argumenteert de BBTK.

Ook Meyrem Almaci, financieel experte van Groen!, is niet te spreken over de bonussen. 'Wie dacht dat de bestuurders van de restbank nog enige ethische reflex hadden, is eraan voor de moeite', stelde ze in 'De ochtend' op Radio 1.

Dehaene

De LBC-afgevaardigde bij de groep, zelf een topkaderlid, wou geen reactie geven. Het is opvallend dat de vakbond de cao wel aanvaardde. LBC trok vorig jaar herhaaldelijk fel van leer tegen de bonussen bij Dexia. De bond pleitte toen onder meer voor een 'billijk, proportioneel, transparant en rechtvaardig' loonsysteem.

De LBC is een onderdeel van het ACW, waarbij Dexia-voorzitter Jean-Luc De­haene aanleunt. Dehaene leidt ook het remuneratiecomité van de raad van bestuur, maar dat sprak zich niet uit over de cao's.

Het is niet bekend hoeveel de premies Dexia kosten, maar het totaalbedrag loopt allicht in de miljoenen. Ter verdediging roept Dexia-woordvoerster Ulrike Pommée in dat de som 'minder dan 20 procent is van de bedragen die voor de crisis werden toegekend als variabele vergoeding'. Ze voert ook aan dat enige vergoeding nodig was om de werknemers aan boord te kunnen houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content