Fortis start nieuw leven als verzekeraar

©BELGA

Nadat de Algemene Vergadering in Gent al zijn zegen gaf voor het project BNP Paribas, keurde ook de AV in Utrecht de verkoop van Fortis Bank met ruime meerderheid goed. Daarmee komt een einde aan een ware saga, en kan de Fortis-holding aan een nieuw leven beginnen.

(tijd) - De algemene vergadering van de Fortis-holding in Utrecht heeft woensdag kort na 14 uur het project met BNP Paribas goedgekeurd. Dat gebeurde met 77,65 procent van de stemmen. In Gent kreeg de overeenkomst tussen de staat, de holding en de Franse groep dinsdag 72,99 procent van de stemmen achter zich. Dat betekent dat de deal met BNP Paribas nu helemaal aanvaard is door de aandeelhouders van Fortis. Het belangrijkste gevolg daarvan is dat de meerderheid van Fortis Bank in Franse handen terechtkomt.

Het bewuste agendapunt, 'Project met BNP Paribas', had het groene licht van de twee vergaderingen nodig om te worden goedgekeurd. Dat is nu gebeurd waardoor enkel nog een gerechtelijke uitspraak de beslissing van de algemene vergadering kan terugdraaien.

De ja-stem van de aandeelhouders was een expliciete voorwaarde voor de inwerkingtreding van de bijgewerkte deal met BNP Paribas. Een verwerping zou geleid hebben tot het afhaken van BNP Paribas en nieuwe onzekerheid voor de holding.

Het project met BNP Paribas omvat ook de overname van een kwart van de Belgische verzekeringstak van Fortis door Fortis Bank en de instap van de staat, de holding en BNP Paribas in een apart vehikel dat de meest risicovolle gestructureerde kredieten van Fortis Bank overneemt. Voorts werden afspraken gemaakt over een calloptie op de aandelen BNP Paribas die de Belgische staat krijgt in ruil voor het belang in Fortis Bank en over een intrestbetalingsmechanisme tussen Fortis en Fortis Bank in verband met de CASHES. 

SEREEN

De algemene vergadering in Gent ontaardde dinsdag in regelrechte rebellie. Pas na twee onderbrekingen en een eindeloze reeks vragen, die mistevreden aandeelhouders vooral de gelegenheid boden hun gal te spuwen, keerde de rust weer en kon er gestemd worden.

In Utrecht ging het er veel serener aan toe. Zo spraken Deminor en VEB aan dezelfde microfoon, 'omdat respect tussen aandeelhouders mogelijk en nodig is'. Er kan zelfs hier en daar een glimlach af bij het bestuur van Fortis. De opkomst was dan ook een pak lager. Waar in Gent nog 3.000 mensen kwamen opdagen, moest de AV in Utrecht met 300 mensen rondkomen. 

TOEKOMST

Wel werd de discussie over de 170 miljoen aandelen van de hefboomfondsen die ondermeer gelokaliseerd zouden zijn op de Kaaimaneilanden opnieuw opgerakeld door een aandeelhouder.  CEO Karel De Boeck verdedigde zich met dezelfde argumenten als een dag eerder. 'We zijn meer dan transparant geweest. Er moest geen inzicht worden verschaft in de kieslijsten, wat we toch hebben gedaan,' zei De Boeck. Hij herinnerde de vergadering er ook even aan dat die aandelen in februari eveneens hebben meegestemd. 'Maar toen spande niemand een proces aan.'

Advocaat Mischaƫl Modrikamen is niet aanwezig in Utrecht. Hij wil inzage in de lijsten van de aandeelhouders die in Gent meestemden. Hij en zijn bondgenoten overwegen het resultaat van de algemene vergadering van Gent voor de rechtbank te betwisten. Mogelijk gebeurt dat nog voor de overname van Fortis Bank door BNP Paribas beklonken is.

BB/BS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud