Fortis-aandeelhouders beslissen over bestuur

©REUTERS

De aandeelhouders van Fortis-holding zullen op een buitengewone algemene vergadering in Utrecht bepalen welke bestuurders de noodzakelijke onderhandelingen over de toekomst van de groep zullen voeren. In Brussel hadden de aandeelhouders al hun fiat gegeven voor Jozef De Mey, Georges Ugeux en Jan Zegering Hadders, maar hun benoeming is afhankelijk van de goedkeuring van de aandeelhouders in Utrecht.

(tijd) - Over de Nederlandse transacties en de deal met de overheid en BNP Paribas, die in Brussel werden weggestemd, wordt vandaag niet gestemd. De vergadering over de nieuwe bestuurders komt er nadat op een op eerdere bijeenkomst in Brussel te weinig kandidaat-bestuurders werden gestemd. De aandeelhouders gaven toen enkel hun fiat voor gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck en Ping An-topman Louis Cheung, terwijl de statuten van Fortis bepalen dat de raad  van bestuur uit minstens drie leden moeten bestaan. Als gevolg van de stemming in december moest de oude raad  van bestuuraanblijven, met Jan-Michiel Hessels als voorzitter.
 
De Fortis-aandeelhouders hadden aanvankelijk de keuze over zeven kandidaat-bestuurders, maar als gevolg van de nee-stem voor de ontmanteling van de groep besloten Ludwig Criel, Guy Sellier de Moranville en Philippe Casier hun kandidatuur in te trekken. De drie hadden zich immers achter een ja-stem geschaard, en vonden het dan ook niet langer zinvol om een zitje in de raad van bestuur te ambiƫren.
 
Eerder had Andrew Doman, die de steun kreeg van Fortis-hoofdaandeelhouder Ping An, al beslist zijn kandidatuur in te trekken. Begin februari was ook al bekendgemaakt dat Ping An-topman Louis Cheung zich zou terugtrekken uit de raad van bestuur. Ook Dirk Van Daele maakt geen kans meer om verkozen te raken. Op de algemene vergadering in Brussel eerder deze week, stemde bijna 59 procent van de aandeelhouders tegen zijn kandidatuur.
 
De aandeelhouders in Utrecht kunnen nu dus nog maar hun stem uit brengen over drie kandidaat-bestuurders.

 

  • Jozef De Mey, de voormalige topman van Fortis' verzekeringspoot, die wordt voorgedragen door Ping An. De Mey kreeg woensdag 91,42 procent van de stemmen achter zich.

 

  • Ook Jan Zegering Hadders, die wordt voorgedragen door Deminor en de VEB, kreeg een ruime meerderheid van de stemmen achter zich. Iets meer dan 93 procent van de aandeelhouders stemde in Brussel voor zijn kandidatuur.

 

  •  Georges Ugeux, een voormalige topman bij de beurs van New York en eveneens een kandidaat van Deminor en de VEB, kreegt woensdag slechts 56,75 procent van de stemmen achter zich.

 
Als de drie worden verkozen, betekent dit dat het nee-kamp mee aan de onderhandelingstafel kan zitten. Ping An, Deminor en de VEB, die de drie kandidaten voordragen, hebben immers tegen de ontmanteling van de Fortis-groep gestemd. Er moeten vandaag sowieso zeker twee kandidaten worden gestemd om een nieuwe raad van bestuur van Fortis te krijgen, omdat de statuten van Fortis bepalen dat de raad van bestuur minstens drie leden telt. Worden er geen twee kandidaat-bestuurders verkozen, dan blijft de oude raad van bestuur aan, en moet men eens te meer op zoek naar kandidaat-bestuurders.
 
PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud