Fortis-holding verwacht 22,5 miljard euro verlies

De Fortis-holding verwacht op basis van de Belgische boekhoudregels een overgedragen statutair verlies van 22,5 miljard euro over 2008. Dat betekent dat er geen ruimte is om een dividend uit te keren, zegt Fortis zondagavond in een persbericht. Daardoor ziet de holding zich wel verplicht nieuwe aandelen uit te geven om de coupon op zijn CASHES- en FRESH-instrumenten te financieren.

(tijd) - Het statutaire verlies van 22,5 mijlard euro is hoger dan verwacht. Totnogtoe was men uitgegaan van een verlies van 19,1 tot 20,1 miljard euro. De definitieve jaarcijfers onder de IFRS-boekhoudnormen zullen op 31 maart worden bekendgemaakt. Door het miljardenverlies ziet de holding geen ruimte om dit jaar een dividend over 2008 uit te keren. 

Fortis benadrukt in het persbericht dat de solvabiliteit van de verzekeringsactiviteiten op geen enkele manier wordt beïnvloed door die statutaire verliezen. Naar de normen van de toezichthouders ligt het eigen vermogen ligt 'behoorlijk boven het vereiste minimum', klinkt het nog.

Kapitaalvermindering

Om in de toekomst opnieuw een dividend te kunnen uitkeren zal de Fortis-holding zijn aandeelhouders voorstellen de overgedragen verliezen aan te zuiveren en vervolgens via een kapitaalvermindering opnieuw beschikbare reserves aan te leggen. Die operatie is nodig omdat het eigen vermogen van Fortis onder de 50 procent van het maatschappelijke kapitaal is gezakt na de verkoop van de bankactiviteiten aan BNP Paribas en de Nederlandse overheid en na de verkoop van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten.  

Die vergadering is gepland voor 9 april.Maar omdat uit ervaring blijkt dat dan wellicht minder dan de vereiste 50 procent van het maatschappelijke kapitaal aanwezig zal zijn, zal het voorstel opnieuw op de agenda worden geplaatst van een  buitengewone algemene vergadering die wordt toegevoegd aan de reeds geplande jaarvergadering van 28 april in Brussel. Als het voorstel wordt goedgekeurd zouden er in principe vanaf midden juli weer beschikbare reserves zijn, schat Fortis.

Nieuwe aandelen

De beslissing om geen dividend uit te keren heeft om technische redenen wel enkele complexe gevolgen. Zo ziet de holding zich verplicht ziet om nieuwe aandelen uit te geven om de coupon op zijn zogeheten CASHES- en FRESH-instrumenten te financieren, een soort van converteerbare obligaties. Details van die aandelenuitgifte worden maandag pas bekendgemaakt.

Ping An

In een apart persbericht liet de Fortis-holding zondag ook weten dat er sinds vorige week vrijdag een einde is gekomen aan de 'memorandum of understanding' met Ping An, de Chinese levensverzekeraar die met een belang van net geen 5 procent de hoofdaandeelhouders is van de groep. 

Dat heeft volgens een woordvoerster van Fortis drie gevolgen. Allereerst staat het Ping An nu vrij om zijn aandelen in de holding te verkopen. Ten tweede is de verzekeraar ook af van de verplichting om een nieuwe bestuurder voor te dragen. En ten derde zal er niet meer op strategisch gebied worden samengewerkt - iets wat nu al het geval was sinds het uiteenspatten van de Fortis-groep. PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud