Fortis-top uitgejouwd in Brussel

Etienne Davignon ©BELGA

De bijzondere algemene vergadering van Fortis in Brussel kende vanmorgen een erg woelige start. Plaatsvervangend voorzitter Jan-Michiel Hessels werd tijdens zijn openingsrede op aanhoudend boegeroep onthaald. Ondertussen is de sfeer al wat bekoeld.

(tijd) - Na de bijzondere algemene vergadering maandag in Utrecht, is het vandaag de beurt aan de Brusselse Heizel om de Fortis-aandeelhouders te ontvangen. Er werden op voorhand 6.000 inschrijvingen geregistreerd, het aantal aanwezigen zou met 5.524 iets lager liggen. Ruim 23 procent van het totale aandelenkapitaal van Fortis is in de Heizel aanwezig of vertegenwoordigd, dat is iets meer dan in Utrecht.

De vergadering ging, net als in Nederland, met flink wat vertraging van start. Dat kwam door de moeilijke ochtendspits in Belgiƫ. De aandeelhoudersvergadering in Brussel begon onder luid kabaal. De Fortis-top werd bij het binnenkomen op gejoel en boegeroep onthaald. Ook gisteren in Utrecht kregen de bestuurders van de bank-verzekeraar verwijten naar het hoofd geslingerd, maar in Brussel was de stemming duidelijk een stuk grimmiger. De openingsgrede van plaatsvervangend voorzitter Jan-Michiel Hessels werdom de haverklap onderbroken door boegeroep.

Hessels was duidelijk onder de indruk. Hij kreeg kort na de start van de vergadering tranen in de ogen. Een aandeelhouder, die het al te bont maakte, moest door de veiligheidsdiensten worden afgevoerd. De veiligheidsmaatregelen in Brussel zijn overigens erg scherp. Aandeelhouders moeten door een metaaldetector passeren, vooraleer ze de zaal kunnen betreden.

Programma

Het programma van de aandeelhoudersvergadering is hetzelfde als maandag in Utrecht. Het enige punt dat ter stemming op de agenda staat, is de benoeming van de bestuurders voor de Fortis-holding. Fortis schuift Etienne Davignon als voorzitter voor de Fortis-holding, terwijl Louis Cheung (Ping An), Jan-Michiel Hessels, Philippe Bodson en Karel De Boeck voorliggen als bestuurders. De Boeck moet volgens de raad van bestuur van Fortis ook de toekomstige CEO van de Fortis-holding worden.

Maandag kreeg Davignon in Utrecht een nipte meerderheid achter zich. Cheung (88,1%) en De Boeck (63,9%) kregen een duidelijkere meerderheid van de stemmen. Hessels en Bodson werden met ongeveer een kwart van de stemmen afgestraft voor hun verbintenis met 'het oude Fortis'. 

Het is onzeker hoe de stemming vandaag in Brussel zal uitdraaien. Als Davignon minder dan 50 procent haalt, valt de Fortis-holding terug op haar oude raad van bestuur tot een nieuwe aandeelhoudersvergadering zich kan uitspreken over een nieuwe lijst.

Marathon

Het belooft net als gisteren opnieuw een marathonsessie te worden. In Utrecht nam de vergadering meer dan acht uur in beslag. In Brussel kan die door de hogere opkomst nog wat langer duren. De langverwachte stemming zou ergens in de namiddag moeten plaatsvinden. Gisteren besliste Hessels om de stemming te vervroegen, en een deel van de vraag-en-antwoordsessie later op de dag te laten doorgaan.

Het scenario is dinsdag in Brussel min of meer hetzelfde als in Utrecht, al is de sfeer in Brussel een stuk grimmiger. De Fortis-bestuurders houden vast aan hun verhaal van overmacht. 'Wij stonden met de rug tegen de muur', herhaalde Hessels vanochtend. De misnoegde aandeelhouders vragen opnieuw compensatie voor geleden verlies en eisen dat de bestuurders hun bonussen of een deel ervan inleveren. 

PDG/PS

Journalist Pieter Suy blogt live vanuit de Heizel. Lees zijn verslag hier.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud