FortisEffect dagvaardt Nederlandse en Belgische staat

Onder meer Bos en Leterme (eerste en tweede van links) wil FortisEffect laten verhoren (Foto Lieven Van Assche)

De Nederlanse aandeelhoudersorganisatie FortisEffect, die ruim 1.200 klanten vertegenwoordigt, heeft vrijdag een dagvaarding verstuurd aan de rechtbank van Amsterdam. De dagvaarding is gericht tegen de Nederlandse Staat, het Koninkrijk Belgie, Fortis Holding en Fortis Bank Nederland vanwege misleiding rondom de ontmanteling van Fortis.

(tijd/dow jones) - De kern van de dagvaarding is de vordering tot ongedaanmaking van de nationalisatie. Ook wil de organisatie, vertegenwoordigd door de advocaat Adriaan De Gier, 10 miljoen euro die de beleggers vertegenwoordigen, terug in de vorm van een schadevergoeding. Hij wijst erop dat het totale bedrag dat alle aandeelhouders vertegenwoordigen, 11 miljard euro is.

Gelijktijdig heeft De Gier een verzoek ingediend bij de rechtbank om alle personen die betrokken waren bij de ontmanteling van Fortis en de misleiding van de beleggers onder ede te verhoren. Dat betreft onder meer de Nederlandse minister-president Balkenende, de Nederlandse minister van Financiën Bos, oud-premier van België Leterme, DNB-president Wellink, AFM-directeur Hoogervorst en diverse leden van de raad van bestuur van Fortis, zoals de heren Lippens en Hessels.

De behandeling van dit verzoek vindt naar verwachting plaats in april dit jaar. Verder onderzoekt De Gier voor een aantal beleggers de mogelijkheden om de schade te verhalen die is ontstaan in de periode mei 2007 tot en met september 2008. Dat betreft de overname van ABN Amro en de mogelijk onjuiste voorlichting door Fortis van de beleggers in die tijd.

De dagvaarding is verzonden namens 1.225 leden van de vereniging FortisEffect, onder wie zich Nederlandse en Belgische aandeelhouders bevinden, naast enkele andere Europse klanten. De behandeling van de dagvaarding is een openbare zitting en vindt naar verwachting plaats in de maand mei van dit jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud