Fortis: winst bij lichte daling incasso's

Foto AFP ©AFP

De verzekeraar Fortis heeft in het eerste kwartaal van 2009 een nettowinst geboekt van 44 miljoen euro, ondanks een negatief effect van de beleggingsportefeuille van 96 miljoen euro. Commercieel presteerde het verzekeringsbedrijf naar eigen zeggen sterk met een totale bruto-instroom van 4,2 miljard euro, een daling van 2 procent tegenover een jaar eerder. Dat meldt Fortis in een persbericht.

Bij Fortis Insurance Belgium kwam de totale instroom uit op 1,9 miljard euro, een stijging met 37 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Fortis Insurance International boekte een instroom van 2,3 miljard, wat 22 procent meer was dan in het vierde kwartaal van 2008.

De verzekeringsactiviteiten boekten in het eerste kwartaal een nettowinst van 13 miljoen euro, hoewel de beleggingsportefeuille een negatief effect had van 96 miljoen euro na belastingen. Fortis Insurance Belgium behaalde 5 miljoen euro nettowinst, waarbij de beleggingsportefeuille een negatief effect had van 86 miljoen euro. Fortis Insurance International tekende een nettowinst van 8 miljoen euro op, inclusief een negatief effect van 10 miljoen euro van de beleggingsportefeuille.

De General Account (Algemeen) leverde een nettowinst op van 31 miljoen euro. Dit resultaat was te danken aan positieve nettorentebaten en aan lagere operationele kosten.

Eind maart bedroeg de pro-forma netto kaspositie 3,2 miljard euro en het pro-forma eigen vermogen 7,4 miljard euro.

Tweede kwartaal

Voor het tweede kwartaal lijkt de positieve commerciële evolutie zich door te zetten. In april en in de eerste helft van mei ontwikkelde de instroom zich in overeenstemming met het eerste kwartaal. Fortis merkt op dat het nettoresultaat over het tweede kwartaal zal beïnvloed worden door de afronding van de transacties met BNP Paribas, de Belgische staat en Fortis Bank.

Die transacties zullen onder meer een meerwaarde opleveren van ongeveer 0,7 miljard euro uit de verkoop van een kwart van Fortis Insurance Belgium aan Fortis Bank. Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van de holding, wou donderdag tijdens de telefonische toelichting geen indicaties geven over het te verwachten nettoresultaat in het tweede kwartaal.

Dat is niet zonder belang. Indien Fortis over de eerste jaarhelft winst boekt, kan er vanaf augustus een interimdividend inzitten voor de aandeelhouders. De algemene vergaderingen van eind vorige maand herstelden de mogelijkheid voor Fortis om een dividend uit te keren. De Boeck wou zich niet uitlaten over de kansen op een dividend. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud