Fortis-dossier op 25 april voor raadkamer

(Foto: Belga) ©BELGA

De raadkamer van Brussel buigt zich op donderdag 25 april over het Fortis-strafdossier. Dat zeiden meerdere bronnen aan De Tijd. De raadkamer moet uitmaken wie in de zaak wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Het strafdossier draait in essentie rond de vraag of de Fortis-aandeelhouders in de aanloop naar de val van de financiële groep in het najaar van 2008 op het verkeerde been werden gezet over de toestand van het concern dat zich danig vertilde aan de overname van ABN AMRO.

Na een uitgebreid onderzoek vindt het Brusselse gerecht alvast van wel. Het vroeg vorige maand dan ook aan de raadkamer om zeven gewezen kopstukken van Fortis te verwijzen naar de strafrechtbank. Het gaat onder meer om de vroegere voorzitter Maurice Lippens, ex-CEO Jean-Paul Votron en gewezen financieel directeur Gilbert Mittler.

Het gerecht vraagt ook de doorverwijzing van de belangenvereniging Dolor en van diens voorzitter Hendrik Boonen wegens oplichting van Fortis-gedupeerden. Ageas (ex-Fortis), BNP Paribas Fortis en BNP Paribas blijven echter buiten schot. Maar de raadkamer kan daar anders over oordelen en die 'deep pockets', waar de gedupeerde beleggers eventueel kunnen aankloppen voor een vergoeding, toch nog voor de rechtbank brengen.

Onderzoek

De betrokken partijen kunnen de onderzoeksrechter bijkomende onderzoeksdaden vragen. Indien de onderzoeksrechter daarop ingaat, wordt de zitting van de raadkamer uitgesteld tot na afloop van het eventuele bijkomende onderzoek. 

In een reactie zegt Hendrik Boonen van Dolor dat hij de afsplitsing van zijn dossier zal vragen. 'We willen de procedure niet vertragen. Ons dossier staat helemaal los van de rest. Er kan ons trouwens geen oplichting ten laste worden gelegd. We kunnen dat aantonen met 500 en misschien wel 1.000 documenten. Tot vandaag hebben we trouwens nog geen bevestiging van de vervolging ontvangen, noch Dolor, noch ik, noch mijn advocaat en ook niemand anders.'

Advocaat Geert Lenssens, die optreedt namens een reeks burgerlijke partijen zegt geen bijkomende onderzoeksdaden te zullen vragen. ‘Dat is ook niet nodig. Het gevoerde onderzoek is zeer goed en leverde meer dan voldoende elementen op.’

Lenssens wijst er ook op dat nieuwe burgerlijke partijen zich kunnen aanmelden op 25 april of op volgende zittingen van de raadkamer. Hij vraagt zich af of het gerecht wel opgewassen is tegen een eventuele vloed aan burgerlijke partijen. ‘De bal ligt in het kamp van de minister van Justitie om dat allemaal goed te organiseren. De overheid is trouwens wettelijk verplicht de slachtoffers te informeren over de mogelijkheid om zich burgerlijke partij te stellen op de zitting voor de raadkamer. Maar ik krijg de indruk dat er niets gaat gebeuren op dat vlak.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content