Fortis spat uiteen na terugkoop Nederlandse tak

De bank-verzekeraar Fortis wordt ontmanteld. De Nederlandse overheid legt volledig de hand op de Nederlandse kernactiviteiten van Fortis: Fortis Bank Nederland - met inbegrip van ABN AMRO - en op de verzekeringsdochter Fortis Insurance Netherlands. De Nederlandse overheid legt 16,8 miljard euro op tafel voor deze activiteiten.

(tijd) - Dat moet meteen Fortis Bank België de nodige liquiditeiten geven, die nodig zijn om de financiële crisis het hoofd te bieden. 'De transactie zal in nauw overleg gebeuren met de toezichthouders', klinkt het.

'De beslissing is van aard om op duurzame wijze de solvabiliteit van de bank- en de verzekeringspoot te verzekeren', verklaart premier Yves Leterme (CD&V). 'Bovendien herhaalt de Belgische regering haar verbintenissen ten aanzien van de spaarders en de cliënten', aldus de premier.

Ook Fortis-topman Filip Dierckx benadrukt het belang van deze operatie voor de solvabiliteit van de groep. 'Dit maakt onze groep financieel sterker en maakt het mogelijk onze activiteiten in en buiten België verder te zetten', verklaarde hij voor de camera's. 

België

De verkoop van de Nederlandse kernactiviteiten gebeurde op het niveau van Fortis Groep, en werd goedgekeurd door de raad van bestuur. De Nederlandse nationale bank gaf haar fiat voor de transactie. Tijdens de persconferentie over de deal gaven Leterme en Reynders geen verdere details over hoeveel de Nederlandse Fortis-activiteiten onderling werden gewaardeerd. 

'De opbrengst van de vervreemding van Fortis is een belangrijke bijdrage aan de solvabiliteit van de groep', merkt Leterme op. Sinds dit weekend houdt de Belgische staat 49,9 procent aan van de Belgische bankpoot van Fortis, Fortis Bank België. Aan die participatie verandert er voorlopig niets. 

De nationalisatie van de Nederlandse Fortis-activiteiten is een tijdelijke maatregel, stelt het Nederlandse ministerie van Financiën. Na verloop van tijd zouden die activa wel opnieuw worden geprivatiseerd. 

De Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regering dokterden het voorbije weekend een reddingsplan uit waarbij de drie overheden elk een belang van ruim 49 procent in de de bankactiviteiten van Fortis in hun land. 'Die hersteloperatie werd uitgevoerd met het oog op het herstel van het vertrouwen van de Belgische spaarder. Nu hebben we een tweede stap genomen, waarbij we de beslissingen van zondag kunnen versterken', legt Leterme uit. 

'Naar de toekomst toe kunnen we kijken hoe we Fortis verder kunnen versterken', zegt Leterme. Hij wou daarover verder geen details kwijt. 'We moeten dat stap voor stap bekijken. Het is wel tekenend dat het nu de positieve kant uitgaat met de liquiditeit en solvabiliteit van de Fortis Groep', voegt de premier er nog aan toe.

'De week was voor Fortis heel moeilijk begonnen, maar nu zijn er erg positieve tekenen voor de spaarders, de aandeelhouders en het personeel', benadrukt Leterme.

Luxemburg

Tijdens de persconferentie over het Belgische-Nederlandse akkoord benadrukte Leterme dat Fortus nu een Belgisch-Luxemburgse groep wordt. Maar volgens onze informatie kan zich ook een Nederlands scenario voordoen voor de Luxemburgse bankdochter van Fortis. Fortis Bank Luxemburg zou dan worden genationaliseerd en uit de Fortis Groep verdwijnen. Hoe die transactie wordt gestructureerd, moet nog duidelijk worden.

Daems

De Belgische en Nederlandse regering onderhandelden sinds donderdagavond over de verkoop van de Nederlandse activiteiten van Fortis.  Die onderhandelingen werden om 7 uur vrijdagochtend afgerond. Herman Daems, de voorzitter van de investeringsmaatschappij GIMV, zat tijdens deze onderhandelingen mee rond de tafel. Hij zou daarom gevraagd zijn voor zijn expertise inzake fusies en overnames. Daems werd nu ook aangesteld als vertegenwoordiger van de Belgische regering in de raad van bestuur van Fortis Groep.

PBL/WVDV/MS/PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud