Franse banken riskeren ratingverlaging

De kredietbeoordelaar Moody's gaat wellicht volgende week de rating van BNP Paribas, Sociéte Générale en Crédit Agricole verlagen. Dat zeggen anonieme bronnen aan het persagentschap Bloomberg. De blootstelling aan Grieks overheidspapier heeft de kredietwaardigheid van de drie aangetast.

Moody's had in juni al aangekondigd dat het de rating van de grootste drie Franse banken ging onderzoeken. Die onderzoeksfase loopt donderdag af, maar volgens ingewijden is de kans zeer groot dat de ratingverlaging er effectief komt.

Als reden wordt de grote blootstelling aan Griekenland genoemd. De Franse banken hebben veel Grieks overheidspapier in de boeken staan. Bovendien heeft zowel Société Générale als Crédit Agricole via dochterbedrijven of participaties rechtstreekse activiteiten in het land.

De ongerustheid over een mogelijk Grieks faillissement laait dit weekend weer hoog op. Duitsland zou een geheim plan uitgewerkt hebben om zich te wapenen tegen zo'n scenario. En intussen raakte in Athene bekend dat de recessie nog zwaarder zal uitvallen dan tot nog toe verwacht.

Het nieuws over een mogelijk downgrade van de drie financiële zwaargewichten duwt hun aandelen maandag fors lager.

Noyer

Frankrijk probeert intussen de gemoederen te bedaren. Christian Noyer, de gouverneur van de Franse centrale bank, benadrukte maandag dat de Franse banken elk mogelijk scenario voor Griekenland aankunnen.

'Welk Grieks scenario er ook is en welke provisies er ook genomen moeten worden, de Franse banken hebben de middelen om daaraan te weerstaan', zei hij in een persbericht. 'De Franse banken hebben geen problemen van liquiditeit of solvabiliteit.'

Ook de Franse regering probeerde maandag gerust te stellen, door de mogelijkheid van een gedeeltelijke nationalisering van de banken af te wijzen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud