Goldman Sachs beschuldigd van fraude

De handelshoek van Goldman Sachs op de vloer van de New York Stock Exchange (foto: AFP)

De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, heeft zakenbank Goldman Sachs beschuldigd van fraude. Volgens de SEC zou Goldman Sachs hypotheekinvesteringen hebben verkocht die eigenlijk zo ontworpen waren dat ze zouden mislukken. Het aandeel Goldman Sachs verloor vrijdag op Wall Street bijna 13 procent.

(tijd) - Het is de eerste keer dat financiële regulatoren in de VS stappen ondernemen tegen instellingen die beleggers hielpen in te spelen op het in elkaar storten van de Amerikaanse huizenmarkt.

Goldman Sachs boekte immers winst door op de financiële markten te speculeren op zware verliezen voor de investeringen die het aan zijn eigen klanten verkocht. In een eerste reactie noemt Goldman Sachs de aantijgingen 'compleet ongefundeerd'. Opgeschrikte beleggers stuurden gisteren aandelen Goldman Sachs 12,8 procent lager naar 160,70 dollar.

Abacus

De hele zaak draait rond een van de vele ingewikkelde beleggingsproducten waarmee Goldman Sachs wilde inspelen op het uit elkaar spatten van de huizenmarkt in de VS.  Het omstreden beleggingsinstrument, met de weinig swingende naam Abacus 2007-AC1, werd in februari 2007 door Goldman ontwikkeld op vraag van John Paulson, een van 's werelds invloedrijkste hefboomfondsbeheerders.

John Paulson, geen familie van de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Hank Paulson, komt zelf opvallend genoeg niet voor in de officiële beschuldiging van de SEC voor.

Eigen selectie

Paulson, nummer 45 op de lijst van 's werelds grootste miljardairs, vroeg Goldman Sachs een selectie te maken van herverpakte woonkredieten die volgens hem de meeste kans maakten om in waarde te dalen.

Paulson speculeerde dus op een verlies voor die herverpakte kredieten, maar Goldman Sachs verkocht het Abacus-fonds ook door aan andere investeerders, zoals buitenlandse banken, verzekeringsmaatschappijen en andere hefboomfondsen. In de officiële SEC-klacht zijn geen namen terug te vinden van Belgische grootbanken.

Goldman Sachs krijgt nu het verwijt dat de klanten die in Abacus investeerden er niet van op de hoogte gebracht dat Paulson à la baisse ging op de onderliggende effecten. Wat de klanten ook niet wisten, is dat Paulsen er net die effecten had uitgepikt die volgens hem een hogere rating hadden meegekregen dan ze verdienden.

Eerlijk

'We zijn altijd eerlijk geweest in onze opinie over de onderliggende woonkredieten', zegt Stefan Prelog, een woordvoerder van John Paulson, aan The New York Times. 'Uiteraard verdienden we geld aan deze transacties. Maar alle onze transacties waren met ervaren derde partijen die een tegengestelde visie hadden op basis van de toen beschikbare informatie. We waren open in onze afkeer voor deze effecten. Maar het gros van de beleggers dacht dat we er glad naast zaten en kocht agressief de effecten die wij verkochten.'

Goldman Sachs probeerde zich van zijn kant dan weer in te dekken tegen de verliezen op Abacus door daar massaal 'credit default swaps' (CDS'en) te kopen, een soort van verzekeringsproducten voor effecten. De zakenbank klopte daarvoor onder meer aan bij AIG, de Amerikaanse verzekeringsreus die in de late zomer van 2008 net niet onderuit werd gehaald door zijn enorme blootstelling aan CDS'en.

De Britse premier Gordon Brown verklaarde zondagmorgen op de BBC alvast dat hij een 'speciaal onderzoek' bij Goldman Sachs wil. Hij zei verder nog dat hij geschokt was door wat hij het 'morele bankroet' van de zakenbanken noemden. Hij pleitte ook voor striktere regelgeving en een wereldwijde taks voor de financiële sector.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud