Goldman Sachs wil Buffett uitkopen

Warren Buffett speelt ukulele in de marge van de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Goldman Sachs overweegt de participatie van 5 miljard dollar terug te kopen die de legendarische beursgoeroe Warren Buffett dik twee jaar geleden in de zakenbank heeft genomen via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.

Buffett is al sinds september 2008 aandeelhouder van Goldman Sachs, toen hij in volle financiële crisis liefst 5 miljard dollar pompte in een pakket preferente aandelen van de zakenbank. Die investering bleek behoorlijk lucratief voor het 'Orakel van Omaha'.

Buffett mag jaarlijks immers rekenen op een dividend van 10 procent op elk preferent aandeel, waardoor Goldman Sachs de afgelopen twee jaar al zo'n 1 miljard dollar moest uitbetalen aan de beursgoeroe.  'Weet u dat dat 15 dollar per seconde is? Tik, tik, tik, 15 dolar, 15 dollar, 15 dollar,' grapte Buffett daar eerder dit jaar nog over op de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Het dure prijskaartje dat aan Buffetts participatie hangt is volgens The Wall Street Journal meteen de belangrijkste reden waarom Goldman de preferente aandelen wil terugkopen. De zakenbank heeft alvast het recht om Buffett uit te kopen, maar de groep zal ook daarvoor heel wat geld op tafel moeten leggen.

Als Goldman Sachs beslist het Buffett-pakket aan te kopen, zal het de topbelegger daarvoor nog eens extra 1,6 miljard dollar moeten betalen. Bovendien moet de zakenbank ook nog eens de Amerikaanse centrale bank om toestemming vragen voor ze Buffetts belang effectief kan overnemen.

Daartegenover staat dat Goldman Sachs nu veel goedkoper geld kan ophalen op de financiële markten (bijvoorbeeld door obligaties uit te geven) dan een tweetal jaar geleden. Omdat die financiële markten na het losbarsten van de kredietcrisis nagenoeg volledig bevroren waren, zag Goldman Sachs zich verplicht in te stemmen met Buffetts hoge voorwaarden. Maar nu de markten weer herstellen lijkt Buffetts investering stilaan een last geworden voor de zakenbank.

Maar er is nog een andere reden waarom Goldman Sachs Buffett wil uitkopen. Toen hij in september 2008 in de bank stapte, eiste Buffett namelijk dat topman Lloyd Blankfein en andere leden van het Goldman Sachs-management niet meer dan 10 procent van hun aandelen in de groep mochten verkopen. Die beperking geldt tot oktober 2011 of tot de dag waarop de 'Buffett-aandelen' worden teruggekocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud