Groep Arco zoekt kopers voor hoofdzetel

(Foto: Photo News) ©Photo News

Arco is gestart met de verkoop van Aeropolis II, de hoofdzetel van de coöperatieve groep. Dat leert het jongste vereffeningsverslag van Arcopar, een van de entiteiten van de groep.

Arcopar en enkele andere vennootschappen van de groep, die een onderdeel vormen van de christelijke beweging ACW, zijn in vereffening als gevolg van het kapseizen van Dexia. De particuliere Arco-coöperanten zitten in hoofdzaak in het kapitaal van Arcopar.

De vennootschap houdt morgen, donderdag, haar algemene vergadering en de vereffenaars, onder wie Arco-toplui Francine Swiggers en Marc Tinant, zullen het er wellicht hard te verduren krijgen. Want diverse actiegroepen van misnoegde coöperanten, die hun geld geblokkeerd zagen, zullen er aanwezig zijn en er allicht het woord voeren. Zo kondigden de allianties Arcopar Actieteam, dat de handen in elkaar sloeg met het advieskantoor Deminor, en Geld Terug van Arco hun aanwezigheid aan.

Arcopar zet intussen door met de verkoop van activa, aldus het vereffeningsverslag dat loopt tot eind maart 2013. In dat verslag staat onder meer dat de vereffenaars ‘de nodige contacten hebben gelegd met potentiële kopers voor het gebouw’.

Tot voor kort was dat niet mogelijk omdat de oplevering van het relatief nieuwe kantoorgebouw, vlak bij de hoofdzetel van het ACW in Schaarbeek, pas eind 2012 kon gebeuren. Dat heeft te maken met de speciale technieken die gebruikt werden om er een energiepassief pand van te maken. De opbrengst van een eventuele verkoop, die vooral symbolisch belangrijk is, vloeit echter niet naar Arcopar omdat het gebouw in hypotheek gegeven werd aan een niet nader genoemde bank die de aankoop ervan financierde.

Retail Estates

Arcopar kon dit jaar ook enkele andere activa te gelde maken. Zo stapte de coöperatieve uit de vastgoedbevak Retail Estates, wat ruim 13 miljoen euro opleverde. De verkoop van een achtergestelde obligatie van Citigroup bracht 25,4 miljoen euro in het laatje. En die van een obligatie van de vroegere Luxemburgse Dexia-dochter BIL was goed voor bijna 10 miljoen.

Het verslag brengt geen nieuws over het conflict met Belfius Bank over de in pand gegeven Dexia-aandelen van Arcopar. Belfius zette die aandelen in om Arcopar eind 2012 een steminstructie te geven voor de algemene vergadering van Dexia, die een zwaar verwaterende kapitaalverhoging goedkeurde. Dat berokkende Arcopar naar eigen zeggen ruim 300.000 euro schade die het aftrekt van de schuld aan Belfius. Het document herhaalt ook dat de vereffening van Arcopar wellicht meerdere jaren zal duren. Daarna kunnen de coöperanten mogelijk terugvallen op een staatsgarantie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content