Hoge Raad Justitie onderzoekt zaak-Fortis

©AFP

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) gaat een bijzonder onderzoek instellen naar de werking van de rechterlijke orde in de zaak Fortis. Dat heeft de raad dinsdag bekendgemaakt.

(belga) - De Verenigde Advies- en Onderzoekscommissie (VAOC) van de HRJ besloot tot dat onderzoek, dat strafrechtelijk noch disciplinair is. De VAOC zorgt voor de externe controle op de functionering van de rechterlijke orde. Na dat onderzoek zal de VAOC aanbevelingen kunnen formuleren om bij te dragen aan de verbetering van "een verantwoordelijke, moderne en onafhankelijke justitie".

De bijzondere onderzoeken van de VAOC worden gevoerd onder leiding van een van de leden van de Hoge Raad voor de Justitie, een orgaan dat bestaat uit 44 leden, van wie de helft magistraten. De VAOC zal onder meer de leden van de rechterlijke orde horen voor informatie.
De regering van Yves Leterme viel vrijdag omdat er vermoedens waren van beïnvloeding van het gerecht in het Fortis-dossier.

Een parlementaire onderzoekscommissie moet nu de verantwoordelijkheid van de verschillende actoren in het dossier bepalen, aldus de politieke partijen.

Op disciplinair niveau heeft het Brusselse parket een tuchtonderzoek geopend tegen substituut Pim Vanwalleghem, die als adviseur Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid gedetacheerd is op het kabinet van eerste minister Yves Leterme. Er is ook een tuchtonderzoek geopend tegen rechter Christine Schurmans. Dat is de raadsheer die weigerde het arrest in de zaak Fortis te ondertekenen omdat ze beweerde ziek te zijn. Haar hele houding in het dossier wordt in vraag gesteld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud