IMF en Europa op ramkoers over banken

De Europese ministers van Financien, waaronder de Spaanse Elena Salgado (l.), zijn op ramkoers met hun vroegere Franse collega en huidige IMF-topvrouw Christine Lagarde. (foto: EPA)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raamt dat een afboeking van de portefeuille staatsobligaties de kapitaalbuffer van de Europese banken potentieel met 200 miljard euro kan aanvreten. Die raming stoot op flinke kritiek van de Europese ministers van Financiën en centraal bankiers, schrijft de Financial Times.

Het IMF is volop bezig aan de voorbereiding van zijn 'Global Financial Stability Report', de halfjaarlijkse inschatting van de risico's voor de financiële stabiliteit in de wereld. Bij die voorbereiding besprak de raad van bestuur van het IMF woensdagavond een scenario voor de Europese banksector.

Daarbij toetsten de economen van het IMF de portefeuille staatspapier van de Europese banken van zes landen aan de marktwaarde, gemeten aan de koersen van de kredietverzuimswaps (CDS), de jaarlijkse premie die beleggers bereid zijn te betalen om hun portefeuille tegen wanbetaling in te dekken. De zes zijn de drie landen die voor noodfinanciering bij Europa en het IMF aanklopten, Griekenland, Ierland en Portugal, plus Italië, Spanje én België.

Furieus

Zo'n 'markttoets' levert weinig fraaie resultaten op: een afboeking tot de marktwaarde zou de kapitaalbuffer van de Europese banken met 200 miljard euro aanvreten, dat is 10 à 12 procent van de huidige buffer. De Financial Times benadrukt dat het om een 'scenario' gaat, maar de schatting ontlokt nu al furieuze reacties bij de Europese Centrale Bank en de Europese ministers van Financiën.

Elena Salgado, de Spaanse minister van Financiën, verwijt het IMF alleen naar de potentiële verliezen te kijken en dus niet naar de stevige latente meerwaarden die banken op dit ogenblik boeken op bijvoorbeeld Duitse Bunds. 'De visie van het IMF is vooringenomen', stelt ze in een reactie aan de Britse zakenkrant. 'Ze hebben alleen oog voor het negatieve aspect van de kwestie.'

Salgado herinnert eraan dat het 'de tweede keer is dat dit gebeurt'. In het stabiliteitsrapport van oktober 2009 veegde het IMF Europese banken de mantel uit omdat ze nog maar 347 miiljard dollar van de geraamde kredietverliezen van 814 miljard dollar in de boeken hadden opgenomen. Later verlaagde het IMF de geraamde verliezen als gevolg van de financiële crisis met een kwart.

Hefboomfondsen

Experts die bij de IMF-oefening betrokken zijn, stellen dat de markttoets ook de reden is waarom Europese grootbanken op de beurs zo'n gruwelijke zomer beleefden. Banken in de eurozone zagen in juli en augustus gemiddeld 28 procent van hun beurswaarde in rook opgaan.

Franse en Italiaanse banken zoals SocGen (-42%), Intesa Sanpaolo (-38%), UniCredit (-35%) en BNP Paribas (-32%) verloren door hun grote portefeuille 'zuiders' staatspapier een derde of meer van hun beurswaarde.

'De portefeuille aan de marktwaardering toetsen is een vrij genadeloze oefening, maar het is een oefening die veel hefboomfondsen op dit ogenblik wel maken', zegt een expert.

Boekhoudwaakhond

Het IMF staat overigens niet alleen met het verwijt dat Europa zijn banken te zacht aanpakt. Eerder had de boekhoudwaakhond IASB al scherpe kritiek op de volgens hem vaak te milde afschrijvingen van Grieks staatspapier.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud