ING schrapt nog eens 2.350 banen

Foto Reuters

ING gaat nog eens 2.350 banen schrappen, zo kondigt de Nederlandse bank- en verzekeringsgroep aan. De jobs verdwijnen in de Nederlandse verzekeringsdivisie en de commerciële bankafdeling.

Het jobverlies komt bovenop eerder snoeiwerk. In de verzekeringsdivisie (Nationale Nederlanden) sneuvelen 1.350 banen. Dat moet tegen 2014 200 miljoen euro aan besparingen opleveren.

In de commerciële bankafdeling gaan 1.000 banen voor de bijl. Dat moet de kosten tegen 2015 met nog eens 260 miljoen euro verlagen.

ING zal in het vierde kwartaal eenmalige kosten inboeken van 300 miljoen euro na belastingen verbonden aan de herstructurering.

'Het is pijnlijk om zo'n maatregelen te moeten aankondigen', verklaart topman Jan Hommen in een mededeling. Maar de ingreep is nodig om het bedrijf op langere termijn sterker te maken, benadrukt hij.

Hommen wil naar eigen zeggen de splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten versnellen, wat hem verplicht om beide divisies weerbaarder en flexibeler te maken.

Bij ING België kon men nog geen commentaar kwijt over de impact voor de werkgelegenheid in België. Berichten als zou de impact in ons land relatief beperkt zijn, zijn dus voorbarig.

In het derde kwartaal moest ING een forse winstdaling slikken. Het nettoresultaat dook 64 procent lager tot nog 609 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld gerekend op 890 miljoen euro.

Het onderliggende resultaat daalde 34 procent tot 719 miljoen. De daling was vooral te wijten aan de verzekeringsactiviteit, waar de winst voor belastingen verschrompelde van 469 tot 44 miljoen euro. In de bankdivisie was er een groei met 16 procent.

De voorzieningen voor slechte leningen bij de bank stegen tot 555 miljoen euro, bijna 60 procent meer dan een jaar eerder. Het percentage slechte leningen in de totale kredietportefeuille bedraagt nu 2,3 procent, het hoogste sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

ING benadrukt dat de groep haar kapitaalratio's het voorbije kwartaal verder wist te versterken. De kernkapitaalratio (core Tier 1) - de verhouding tussen de naar risico gewogen activa en het eigen vermogen - steeg van 11,1 procent eind juni tot 12,1 procent. Dat was onder meer te danken aan het afstoten van een aantal risicovollere activiteiten en dankzij een boekwinst op de verkoop van het belang in het Amerikaanse Capital One.

De groep waarschuwt in de persmededeling tot slot dat ze wellicht voorzieningen ten belope van een half miljard euro zal moeten nemen omdat de reserves bij de te verkopen Japanse verzekeringstak niet volstaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud