Juridisch kluwen rond BAV Fortis

Experten zitten met de handen in het haar over het nieuwe agendapunt dat de Fortis-holding op zijn buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAV) moet plaatsen.

(tijd) -  De aandeelhouders van de Fortis-holding moeten op 19 december stemmen over de ontbinding van de vennootschap. Tot vorige vrijdag was dat het enige punt op de agenda van de vergadering.

Was, want het hof van beroep van Brussel legde vrijdag in zijn arrest aan de raad van bestuur van de Fortis-holding op een nieuw punt op de agenda te plaatsen: het al dan niet uitstellen van de stemming over de ontbinding van de vennootschap. Als de raad dat niet op de agenda zet, moeten de twee co-voorzitters van het college van experten dat doen. Het hof benoemde vrijdag vijf experten die het Fortis-dossier onder de loep moeten nemen.

Maar de vraag is of er zomaar een nieuw punt op de agenda van de BAV kan gezet worden, zelfs als dat door een rechter is. Er gelden daarvoor wettelijk vastgelegde termijnen en regels voor. ‘Normaal gezien kan enkel de raad van bestuur of een minderheidsaandeelhouder een punt op de agenda plaatsen, binnen vastgelegde regels. Kan een rechter dat ook beslissen? Dat is zeer de vraag, maar staat alvast niet in de vennootschapswet’, zegt een juridisch expert. Ook andere waarnemers plaatsen vraagtekens achter dat onderdeel van het arrest.

De top van de Fortis-holding onderzoekt de kwestie met zijn advocaten.

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud