Advertentie
Advertentie

KBC betaalt Vlaanderen 500 miljoen steun terug

KBC-CEO Johan Thijs (foto: Belga) ©BELGA

KBC betaalt de Vlaamse overheid woensdag 500 miljoen euro terug, 333 miljoen steun plus een premie van 167 miljoen. De snelle terugbetaling jaagt het aandeel van de bankverzekeraar naar het hoogste peil sinds oktober 2008.

Volgens KBC gebeurt de terugbetaling 'vroeger dan voorzien' in het schema dat met Europa werd afgesproken. Het gaat om de tweede schijf van de 3,5 miljard euro die KBC van Vlaanderen ontving om een faillissement te vermijden.

In juli vorig jaar betaalde KBC al 1,17 miljard euro Vlaamse steun terug plus 580 miljoen euro premie. Nu gaat het om 333 miljoen euro plus een premie van 167 miljoen euro. Er blijft nog 2 miljard euro over dat moet worden terugbetaald aan Vlaanderen, plus 1 miljard boete.

Vorig jaar liet KBC weten in afspraak met de Europese Commissie het resterende bedrag gespreid over zeven jaar (2014-2020) af te lossen aan Vlaanderen, met een eerste schijf van 500 miljoen voor eind dit jaar. De Bel20'er zei er wel bij steeds sneller te kunnen gaan. Dat blijft ook na de nieuwe aflossing het geval 'als onze kapitaalpositie dat toelaat en de Nationale Bank haar goedkeuring geeft', zegt CEO Johan Thijs in een persbericht.

Coupon

Sneller gaan heeft zo zijn voordelen: KBC betaalt namelijk een coupon van 8,5 procent op de steun. Op 0,33 miljard geeft dat 28 miljoen euro op jaarbasis of meer dan 75.000 euro per dag, rekent KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht voor. Dat bedrag spaart KBC uit door de schijf al begin 2014 terug te betalen en niet pas bijvoorbeeld op 31 december 2014, de uiterste datum.

Analisten reageren positief en denken dat KBC marge heeft om potentieel de volledige resterende staatssteun versneld terug te betalen. Rabo Securities sluit zelfs niet uit dat KBC bijna de volledige steun tegen eind dit jaar aflost, als de markten tenminste stabiel blijven en de groep een normale winstgevendheid boekt.

De analisten van ING achten een volledige terugbetaling tegen eind 2015 mogelijk, al zal KBC een evenwicht willen houden tussen een versnelde aflossing en een 'aantrekkelijk dividend' voor de aandeelhouders. Het aandeel KBC gaat 5 procent hoger naar 44,10 euro, de hoogste koers in meer dan vijf jaar.

Verdubbeling

Eerder betaalde KBC ook al de federale overheidssteun helemaal terug. De storting van woensdag brengt het totaal van terugbetalingen, couponbetalingen en CDO-garantiepremies op 9,5 miljard euro. 

Als uiteindelijk alle staatssteun terugbetaald zal zijn, zal dat totaal oplopen tot ruim 13 miljard euro. Daar staat 7 miljard steun tegenover die Vlaanderen en de federale overheid verleenden aan KBC in 2008 en 2009 in volle bankencrisis. De overheden zien hun inleg dus bijna verdubbelen. 'De overheden maken dus 7 miljard winst. KBC was voor de Belgische en Vlaamse belastingbetaler de beste investering ooit', zei KBC-voorzitter Thomas Leysen daarover vorig najaar aan Knack. 

KBC was voor de Belgische en Vlaamse belastingbetaler de beste investering ooit.
Thomas Leysen,
Voorzitter KBC

Kapitaal

De terugbetaling is mogelijk omdat KBC over een sterke kapitaalpositie beschikt. Eind september 2013 bedroeg de kapitaalratio 12,5 procent onder de nieuwe Basel III-kapitaalvereisten, in de veronderstelling dat die al helemaal van kracht zijn en met inbegrip van latente winsten. 'Die kapitaalpositie werd nog verder verstevigd door de terugbetaling van de aandeelhoudersleningen (door Cera en KBC Ancora, red.) en dit ondanks de verwachte kredietvoorzieningen in Ierland in het vierde kwartaal van 2013', aldus Thijs.

KBC maakte woensdag overigens ook bekend dat het college van toezichthouders voor KBC, onder leiding van de Nationale Bank van België, een kapitaalbesluit trof voor de Vlaamse groep. Dat komt erop neer dat KBC permanent minimaal een kapitaalbuffer van 9,25 procent moet respecteren. Dat betekent dat de groep voor elke 100 euro risicogewogen kredieten en beleggingen minstens 9,25 euro kapitaal moet aanhouden.

Die 9,25 procent is ook alsof Basel III al helemaal van kracht is - de invoering ervan loopt in de praktijk tot 2019 - en zonder latente winsten. Zo gemeten zat KBC eind september aan 11,4 procent. 'Zelfs na de terugbetaling van de Vlaamse regionale overheid en rekening houdend met de aangekondigde invloed in het vierde kwartaal (de Ierse provisies en de aandeelhoudersleningen) wordt verwacht dat KBC een solide buffer zal aanhouden boven die 9,25 procent-vereiste', aldus KBC.

'We zijn blij dat we 2014 positief kunnen inzetten en kunnen meedelen dat we ons engagement ten opzichte van de Vlaamse overheid verder nakomen', stelt CEO Johan Thijs in een mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud