KBC en Dexia moeten stresstest overdoen

KBC en Dexia zijn de stresstest die ze uitvoerden op last van Europa deels aan het overdoen. Deze keer gaan ze ook na in welke mate ze bestand zijn tegen overheidsrisico’s, vernam De Tijd.

De twee Belgische banken maken deel uit van een groep van 25 grote Europese spelers in de financiële sector die de voorbije weken op initiatief van Europa onderworpen werden aan een stresstest. Voor KBC en Dexia is die test intussen achter de rug.

De resultaten zijn niet bekend, maar ze zijn ook minder relevant geworden. Intussen is immers beslist de test uit te breiden naar een veel grotere groep banken en ze tegelijk allemaal ook een scenario te laten draaien dat nagaat in welke mate hun blootstelling aan overheidsobligaties een probleem kan vormen.

Voor KBC en Dexia is die nieuwe test geen overbodige luxe. KBC bijvoorbeeld had eind 2009 een portefeuille staatsobligaties van zo’n 60 miljard euro, de waardepapieren in het ‘trading book’ niet meegerekend. Alleen al op Griekenland, Portugal en Spanje bedroeg het risico 5,8 miljard euro (einde maart).

De resultaten van de nieuwe test worden in principe pas in de tweede helft van juli bekendgemaakt.

De beslissing om meer banken te testen heeft volgens onze informatie geen gevolgen voor België. KBC en Dexia maken rechtstreeks deel uit van de eerste groep, terwijl BNP Paribas Fortis en ING België via hun moederhuizen indirect in die groep zitten. Daarmee is 80 procent van de markt afgedekt, terwijl voor de uitbreiding afgesproken werd dat elk land aan op zijn minst 50 procent moet geraken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud