Advertentie

KBC rondt crisisdieet af

KBC-CEO Johan Thijs (foto: Photo News) ©Photo News

KBC verkoopt de Antwerpse Diamantbank (ADB) aan het Chinese Yinren. Een opvallende transactie, want de jarenlange 'Europese afslankingskuur' van de bank- en verzekeringsgroep is nu compleet.

KBC geeft geen financiële details vrij van de transactie. Een echt grote deal zal de verkoop niet zijn: KBC erkent zelf dat de verkoop flink wat voeten in de aarde had. 'Gezien de erg specifieke nichebusiness van Antwerpse Diamantbank was dit geen evidente desinvestering, maar toch zijn we er in geslaagd', zegt KBC-CEO Johan Thijs. De verkoop heeft een verwaarloosbare impact op de winst van de groep en maakt ongeveer 100 miljoen kapitaal vrij.

De symboolwaarde is echter een stuk groter dan het puur financiële belang. ADB was het laatste onderdeel dat KBC volgens de met de Europese Commissie afgesproken afslankingskuur nog moest afstoten. En dus kan de groep met die al lang aanslepende verkoop eindelijk een punt zetten achter de jarenlange opkuis van de erfenis van de financiële crisis.

De koper is Yinren Group, een Chinese groep die actief is in vastgoed, internationale handel en - belangrijk in deze optiek - diamantnijverheid. Het merk ADB, het management en de activiteiten blijven behouden en het hoofdkantoor blijft ook in Antwerpen. De deal moet wel nog de zegen krijgen van de toezichthouder.

De verkoop gebeurt maar net op de valreep. Europa had KBC tot eind dit jaar gegeven om een oplossing te vinden voor ADB en de deadline was al eens verschoven. De verkoopprocedure stond daardoor onder Europees toezicht.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud