KBC sleept MBIA voor de rechter

©BLOOMBERG NEWS

MBIA zal het voor de rechter mogen uitleggen. Zestien Amerikaanse en Europese banken, waaronder KBC, hebben klacht ingediend tegen de Amerikaanse obligatieverzekeraar, omdat hij half februari zijn business opsplitste zonder medeweten van zijn klanten.

STERFHUISCONSTRUCTIE


Volgens bronnen binnen een bank heeft MBIA met de herstructurering de facto een 'good bank' voor de Amerikaanse markt gecreëerd, en een ondergekapitaliseerde 'bad bank' in New York met toxische CDO's en producten die in het buitenland aan de man werden gebracht.

Dat ruikt naar een sterfhuisconstructie, vindt een bankier, want plots bekommert de dochter in New York zich niet langer om haar belangrijkste taak: het garanderen van een hoge rating op CDO’s van klanten die daar een stevige commissie voor betalen.

Jay Brown, de CEO van MBIA, had dit eerder in een brief aan zijn aandeelhouders ontkend. ‘Dit is geen opsplitsing tussen een goede en een slechte bank, al zullen sommige waarnemers het ongetwijfeld zo interpreteren,’ schreef hij over de herstructurering. ‘Maar eigenlijk is dit een scheiding tussen gestructureerde producten en Amerikaans overheidspapier, geheel volgens de nieuwe strategie die we voor het MBIA willen uittekenen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud