Advertentie

Kleine belegger past voor hoogmis Dexia

Er zullen genoeg aandeelhouders opdagen zodat de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Dexia vrijdag kan doorgaan. Maar de kleine belegger laat het afweten, vernam De Tijd.

Dexia roept vrijdag zijn aandeelhouders bijeen voor een buitengewone vergadering. Behalve wijzigingen in de raad van bestuur moeten ze zich onder meer uitspreken over de kapitaalinjectie van 5,5 miljard euro door België en Frankrijk. Die is broodnodig om het ontmantelde Dexia-schip - dat de verliezen opstapelt - varende te houden.

De Tijd vernam dater veel minder particuliere beleggers zullen komen opdagen dan gewoonlijk bij Dexia. Caroline Junius, de woordvoerster van de restholding, bevestigt dat. ‘Gewoonlijk zijn er 150 kleine beleggers, maar nu is dat beduidend minder’, zegt ze. Institutionele beleggers tekenden wel present. Junius bevestigt ook dat het vereiste quorum - op een buitengewone aandeelhoudersvergadering moet tenminste de helft van het kapitaal aanwezig of vertegenwoordigd zijn - zal gehaald worden.

Dat hoeft niet te verwonderen: Frankrijk en haar overheidsvehikels bezitten 26 procent van Dexia en de Belgische regering - onder meer via de Dexia-aandelen (15,5%) van de Gemeentelijke Holding en van Arcofin die in pand zijn gegeven aan de staatsbank Belfius - meer dan 21 procent. Ethias, voor driekwart in de handen van de verschillende Belgische overheden (5% van Dexia) is ook ingeschreven, evenals de gewesten zelf (5,7%). Het Vlaams Gewest deed dat schoorvoetend, stellen meerdere bronnen. Over Arco zijn er nog veel vraagtekens. Schreef de christelijke holding zich in? Niemand kan het bevestigen. Het gros van het Arco-belang in Dexia is niet in pand gegeven aan Belfius. Arco reageerde niet op telefoontjes.

Om goedgekeurd te worden, moet de kapitaalverhoging van 5,5 miljard euro goedgekeurd worden door 75 procent van de aanwezige stemmen (een onthouding wordt bij het nee-kamp gerekend). ‘Ik denk niet dat de kapitaaloperatie met een overweldigende meerderheid zal goedgekeurd worden. Het wordt geen wandeling in het park’, zegt een bron.

Europa

Ondertussen is het wachten op het groen licht van de Europese Commissie voor het uitdoofplan van Dexia, waarvan de kapitaalinjectie een hoeksteen is. Volgens het persagentschap Reuters zou Europa daar vandaag over communiceren. Volgens onze informatie zal Europa het uitdovende Dexia - vanzelfsprekend - verbieden om overnames te doen of bonussen uit te keren. De nieuwe productie van leningen zou slechts uitzonderlijk toegestaan worden.

De EU moet zich dezer dagen ook uitspreken over het businessplan van Belfius. Zoals De Tijd al berichtte, zal de Commissie behoorlijk mild zijn voor de staatsbank en haar enkel zogenaamde ‘gedragsvoorwaarden’ opleggen (een verbod op effectenhandel voor eigen rekening, op overnames, op het uitbetalen van coupons en van dividenden en een verbod op reclame waarbij de positie van staatsbank wordt uitgespeeld). Europa legt Belfius ook twee plafonds op. Het eerste heeft betrekking op leningen aan de publieke sector, het andere op levensverzekeringsproducten (Tak 21 en Tak 23).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud