Kredietcrisis treft Fortis opnieuw

Bank-verzekeraar Fortis heeft in het eerste kwartaal een lager dan verwachte nettowinst geboekt van 808 miljoen euro. Dat de kwartaalwinst daarmee 31 procent lager ligt dan vorig jaar is voor een flink stuk te wijten aan de in totaal 380 miljoen euro die de groep moest afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. .

(tijd) - 'Het blijven nog steeds uitdagende tijden', zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Paul Votron in een persbericht. 'Terwijl het duidelijk is dat de Amerikaanse economie achteruitboert, blijft het onduidelijk welke impact de crisis zal hebben op andere economieën en hoe die de commerciële activiteiten kunnen beïnvloeden. Wij geloven dat de omgeving moeilijk zal blijven in de nabije toekomst.'

Dat het kwartaalresultaat van Fortis onder de 1,1 miljard euro uitkwam waarop analisten hadden gemikt was voornamelijk te wijten aan de extra waardeverminderingen als gevolg van de kredietcrisis. Toch blijft de impact daarvan beperkt, meent financieel directeur Gilbert Mittler. 'De bijkomende waardeverminderingen die we hebben moeten boeken, bleven in het eerste kwartaal al bij al beperkt dankzij de voorzichtige houding die we vorig jaar al hadden aangenomen', liet Mittler weten.

  • De BANKAFDELING boekte een 20 procent lagere nettowinst van 721 miljoen euro. Als gevolg van de kredietcrisis moest Fortis in deze afdeling voor 231 miljoen euro aan waardeverminderingen boeken. Hogere inkomsten uit de marktenzalen en de treasury-afdeling leverden een 17 procent hogere omzet op van 3,2 miljard euro.


De activiteiten die Fortis vorig jaar had overgenomen van het Nederlandse ABN AMRO, leverden in het eerste kwartaal een nettowinst op van 279 miljoen euro, 23 procent minder dan een jaar eerder. De onderliggende winst, het cijfer zonder eenmalige effecten, kwam uit op 319 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat 361 miljoen euro.

De van ABN AMRO overgenomen activiteiten droegen in het eerste kwartaal voor 84 miljoen euro bij tot Fortis' nettowinst. Maar inclusief de 108 miljoen euro en de 33 miljoen euro aan respectievelijk financierings- en integratiekosten was de netto-invloed voor Fortis Bank 57 miljoen euro negatief, zegt de groep in een persbericht.

Fortis had begin dit jaar ook verder kostenbesparingen aangekondigd, en die beginnen volgens de bank-verzekeraar hun vruchten af te werpen. De lastengroei, waarin de integratiekosten voor ABN AMRO niet wordt meegerekend, bleef beperkt tot 3 procent op jaarbasis. De kosten-batenverhouding kwam neer op 53 procent.

  • De VERZEKERINGSPOOT was goed voor een nettowinst van 219 miljoen euro, 38 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2007. De kredietcrisis had hier een negatieve impact van 149 miljoen euro.


De bruto-instroom voor de afdeling Leven steeg met 4 procent tot 4 miljard euro, ondanks de moeillijke marktomstandigheden. Bij Niet-Leven, de afdeling waartoe onder meer ook de schade- en autoverzekeringsactiviteiten behoren, namen de premies met 3 procent toe tot 1,9 miljard euro dankzij een sterke groei in België en Nederland.

KAPITAALVERHOGING

Ondanks de negatieve impact van de kredietcrisis blijft het kernvermogen in het eerste kwartaal nog ruim boven de eigen doelstellingen, zegt Fortis. Dat surplus zal wel slinken naarmate de integratie van ABN AMRO in de groep vordert.

Om het kernvermogen op peil te houden plant de groep een nieuwe kapitaalverhoging die volgens Mittler rond de 1 miljard euro zal schommelen. De kapitaalverhoging, die geen verwaterend effect zal hebben op het aandelenkapitaal van de groep, zou binnen enkele dagen worden afgerond, aldus Mittler.

Pieter Suy

Ivan Lathouders (Bank Degroof) geeft toelichting bij het kwartaalresultaat van Fortis

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud