Libor-schandaal treft ook Dexia

Dexia is een van de slachtoffers van het Libor-schandaal, waarbij banken jarenlang de interbankenrente manipuleerden. Het tracht de schade op te meten. Verdere stappen - voor het bekomen van compensaties - zijn niet uitgesloten.

In het Libor-schandaal, dat onlangs aan het licht kwam, manipuleerden 16 banken, waaronder Barclays en JPMorgan, tussen 2005 en 2011 de interbankenrente door bewust te hoge (voor de financiële crisis) of te lage schattingen door te geven. Daardoor konden ze extra winst maken op de vele producten die gelinkt zijn aan de Libor.

Naar aanleiding van de bekendmaking van het schandaal vroeg Dexia-topman Pierre Mariani volgens informatie van De Tijd aan zijn troepen in detail te bekijken welke impact de Libor-manipulatie had. Voorlopig valt daar nog geen cijfer op te plakken. ‘Maar het heeft gewogen op de liquiditeitsnoden van de groep en het heeft de val in zekere zin versneld’, stelt een interne bron.

De ­Libor-manipulatie trof Dexia via de renteswaps die de groep afsloot om zich in te dekken tegen het rente­risico op de langlopende kredieten die ze verleende - Dexia herfinancierde zich met kortetermijnkredieten. Die swaps hielden in dat als de (kortetermijn)rente daalde, Dexia meer onderpand moest leveren aan zijn tegenpartijen.

Sinds die swaps afgesloten werden daalde de rente fors, wat Dexia verplichtte in steeds meer onderpand te voorzien. Na het uitbreken van de financiële crisis ­gaven de banken onrealistisch lage tarieven door voor de berekening van de Libor om het vertrouwen van de markten niet te verliezen. Dat vergrootte het probleem van Dexia nog meer.

Opmerkelijk detail: een van de belangrijkste tegenpartijen van Dexia voor de swaps is Barclays, de bank die enkele weken geleden als eerste een boete betaalde voor haar rol in het schandaal.

'Banksters'

Dat schandaal blijft ondertussen kwaad bloed zetten. De eurocommissarissen Michel Barnier en Viviane Reding steken hun misprijzen voor de bankiers niet onder stoelen of banken. ‘Een totaal gebrek aan moraal, een schandelijk gedrag van banken op de rug van burgers, bedrijven en overheden’, foeterde Barnier gisteren. Reding had het over ‘banksters’ (bankers/gangsters) en ‘corrupte casinodealers’.

Barnier en Reding willen een in oktober gepresenteerd voorstel over marktmanipulatie en voorkennis zo aanpassen dat ook
de manipulatie van interbancaire rentetarieven en andere finan­ciële benchmarks in alle lidstaten strafrechtelijk aangepakt kan worden. Barnier gaat ook nader bekijken hoe de interbancaire rentetarieven en andere ‘benchmarks’ tot stand komen. Hij wil meer toezicht en publieke inmenging, want volgens de Fransman gaat het hier om publiek bezit. ‘Alle opties liggen op tafel, behalve het status-quo en de zelfregu­lering’, liet hij verstaan.

Begin september presenteert de Europese Commissie voorstellen voor een eengemaakt en rechtstreeks Europees toezicht op
de financiële sector.

Dexia BIL

De ontmanteling van de Dexia-groep gaat intussen voort. Gisteren gaf de Europese Commissie haar fiat voor de verkoop van de Luxemburgse poot Dexia BIL aan het Qatarese Precision Capital (90%) en de Luxemburgse staat (10%) voor
730 miljoen euro.

‘De lange saga van het onderzoek naar de Dexia-groep gaat voort en Dexia blijft heel veel staatssteun ontvangen. Maar ik ben blij dat één hoofdstuk in dit verhaal afgesloten kan worden’, verklaarde ­Joaquín Almunia, het Europees Commissielid bevoegd voor Mededinging.

Almunia verwacht ‘in de komende weken’ wel nog de definitieve voorstellen van Frankrijk en België voor de ordentelijke uit­doving van de restbank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect