Open oorlog tussen ex-toplui Fortis

Maurice Lippens (links) en Jean-Paul Votron.

De voormalige Fortis-toplui Maurice Lippens en Jean-Paul Votron liggen zwaar met elkaar in de clinch. De aanleiding is het uitlekken van verklaringen van Lippens tijdens verhoren door de federale gerechtelijke politie.

De betrokken verhoren hadden plaats in juli 2011 en mei 2012 in het kader van het strafonderzoek naar de val van Fortis onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm. Het is voor het eerst dat er iets naar buiten sijpelt over de inhoud van de verhoren die in een kader van het gerechtelijk onderzoek rond Fortis werden afgenomen.

In die verhoren schiet Lippens met scherp op iedereen: op toenmalig CEO Jean-Paul Votron, op het management, op de toezichthouder, op de revisor en op de interne audit bij Fortis. Hij hekelt ook de gebrekkige doorstroming van informatie naar de raad van bestuur van de financiëledienstengroep.

Geen blad voor de mond

Lippens nam geen blad voor de mond. 'Votron en Mittler voerden bijna een terreurbewind tegenover de managers die te veel met mij praatten', verklaarde hij onder meer aan de federale gerechtelijke politie. En: 'Votron was een heel agressieve CEO die niet tolereerde dat men bij mij kwam klagen over eender wat.' Ook de toenmalige banktoezichthouder krijgt ervan langs: 'De CBFA heeft indertijd haar rol niet gespeeld. Ze heeft me niet geïnformeerd.'

Als bewijs voor het feit dat hij niets wist over de gevaarlijke situatie waarin Fortis zich bevond, schuift de ex-voorzitter onder meer naar voren dat hij eind augustus 2008 nog 80.000 aandelen Fortis kocht voor 15 euro per stuk. Die transactie is indertijd aangemeld bij de beurswaakhond (de betrokken transactie lijkt evenwel te zijn gebeurd aan 9 euro per aandeel, red.).

Lippens wou desgevraagd geen verdere commentaar geven.

Spreekwoordelijke druppel

Voor Votron zijn Lippens' verklaringen de spreekwoordelijke druppel. 'Ze zijn schandalig en ridicuul en raken kant noch wal. Ik aanvaard ze niet', stelt de voormalige Fortis-CEO.

Votron gaat in de tegenaanval en zal een klacht indienen voor 'het frauduleus gebruik van een gerechtelijk dossier'. 'Ik heb geen toegang gekregen tot dat dossier en vind dat het vermoeden van onschuld en het recht moeten worden gerespecteerd', stelt hij. Tegen wie hij een klacht zal indienen, wilde hij niet kwijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud