Meer dan 20 miljard voor redding Franse bank CIF

De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici.

De Franse regering geeft staatswaarborg aan Crédit immobilier de France (CIF) om de vastgoedbank overeind te houden. Volgens het persbureau Reuters gaat het om meer dan 20 miljard euro. De bank kwam in moeilijkheden omdat ratingbureau Moody's eerder deze week opnieuw de kredietrating verlaagde.

CIF worstelt met liquiditeitsproblemen en zocht daarom een overnemer. Maar de Franse postbank weigerde en daarom moest de bank hulp vragen aan de overheid. De raad van bestuur dwong vrijdagavond topman Claude Sadoun ontslag te nemen, zegt de krant Le Figaro. Bernard Sevez is voorgedragen als zijn opvolger.

De Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, signaleert in een communiqué dat de overheid al jaren aandringt op een versterking van de bank. CIF zoekt sinds juni een overnemer, maar dat is dus niet gelukt.

De bank die gespecialiseerd is in hypothecaire kredieten voor particulieren, heeft 300 agentschappen en een kredietportefeuille van 33 miljard euro. Aangezien de bank geen deposito's aanbiedt, is ze voor har financiering bijna uitsluitend afhankelijk van de financiële markten.

'Dat erg specifieke model, waarvan de kwetsbaarheid bleek tijdens de crisis, wordt in vraag gesteld door de nieuwe solvabiliteitsnormen Basel III', zegt het ministerie van Financiën.

CIF heeft met een eigen vermogen van 2,4 miljard euro een hoge solvabiliteit. Volgens Le Figaro zal de overheidssteun daarom de belastingbetaler wellicht niets kosten.

De eigenaars van CIF zijn 56 coöperatieve vennootschappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud