Modrikamen dreigt met schorsing stemrecht Ping An

©BELGA

Het advocatenkantoor Modrikamen zegt er niet voor te zullen terugdeinzen om de schorsing te vragen van de stemrechten van Fortis-hoofdaandeelhouder Ping An voor de algemene vergadering van nu woensdag. Modrikamen eist dat er zo snel mogelijk uitleg komt over de besprekingen tussen de Belgische regering en China over Fortis. Hij vraagt de volledige bekendmaking van alle nieuwe overeenkomsten tussen de twee landen. Ook de andere aandeelhoudersgroeperingen eisen meer duidelijkheid.

(tijd)- De Tijd meldde vrijdagochtend dat België en China gisteren een overeenkomst hadden bereikt, waarbij de verzekeraar Ping An nog steeds recht heeft op een schadevergoeding als het woensdag de hernieuwde deal met Fortis goedkeurt. Ping An is de hoofdaandeelhouder van Fortis, met een belang van net geen 5 procent.

Het advocatenkantoor Modrikamen, dat ongeveer 2.300 Fortis-aandeelhouders vertegenwoordigt, zegt er alvast niet voor te zullen terugdeinzen om de schorsing van de stemrechten van Ping An te eisen als er niet snel duidelijkheid komt over de besprekingen tussen België en China. 'We vertrekken vanuit het principe van gelijkberechtiging van alle aandeelhouders', licht Laurent Arnauts, advocaat bij Modrikamen,de beslissing toe.

'Het zou wel eens kunnen zijn dat in het geval- Ping An niet alle aandeelhouders op dezelde manier worden behandeld. Daarom vragen we verduidelijking. Als er geen antwoord komt op onze vraag of als het antwoord wijst op het bekomen van bepaalde voordelen voor Ping An, dan sluiten we het vragen van een schorsing van de stemrechten van de verzekeraar niet uit', aldus Arnauts. De advocaat zegt mogelijk ook nog andere acties te ondernemen, al wil hij niet vertellen welke.

Het nieuws dat de raad van bestuur van Ping An tot zondag wacht voor hij beslist hoe te stemmen op de aandeelhoudersvergadering van woensdag, wijst er volgens Modrikamen op dat er onderhandelingen plaatsvinden tussen België en China. 'We vinden het helemaal niet gepast dat de minister van Financiën Reynders zeg niet te praten met de aandeelhouders van Fortis. Maar blijkbaar praat de regering intussen wel met de aandeelhouders van de aandeelhouders van Fortis.' 'Er staat blijkbaar geen rem meer op het cynisme', vat Arnauts de situatie samen. 'België begint op een bananenrepubliek te lijken.'

Gezamenlijk front

Het nieuws over de gesprekken tussen België en China zorgt niet alleen voor consternatie bij het advocatenkantoor Modrikamen, maar ook bij de andere leden van het gezamenlijke front van aandeelhoudersgroeperingen rond Fortis, waaronder het adviesbureau Deminor en de beleggersverenigingen VEB en VFB. In een gezamenlijk persbericht verklaarden die vrijdag dat een overeenkomst tussen België en China een 'ernstige inbreuk is op het fundamentele principe van gelijke behandeling van alle Fortis-aandeelhouders'.

Het front eist daarom 'onmiddellijke uitleg over de onderhandelingen en volledige bekendmaking van het akkoord, compensaties en of andere overeenkomsten'. Verder willen de organisaties dat de vragen die Ping An heeft gesteld aan de Belgische overheid worden bekendgemaakt, net als de antwoorden daarop.

Totnogtoe is het alleen Modrikamen die openlijk dreigt met een eventuele schorsing van de stemrechten van Ping An. In het gezamenlijke persbericht van het Fortis-front wordt daar niet over gesproken.'We willen eerst de kans geven aan de regeringen om meer duidelijkheid te geven. Als er geen antwoord is, of als dat onvoldoende blijkt, zullen we zien wat we gaan doen', zegt Christian Dumoulin van Deminor. De organisaties geven wel aan dat ze hun stemintenties voor de algemene vergadering van vrijdag niet hebben aangepast.

 

BB/PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud