Modrikamen ontkent Fortis-theorie

©REUTERS

In een open brief aan premier Herman Van Rompuy ontkent advocaat Mischaël Modrikamen de berichten van Fortis, als zou een nee-stem de verplichte uitvoering van een oorspronkelijke deal met BNP Paribas met zich meebrengen. Modrikamen beschuldigt het bestuur van Fortis van 'manipulatie' van de aandeelhouders.

Dat is ook te horen in overheidskringen. Er wordt op gewezen dat de Fortis-aandeelhouder met lege handen dreigt achter te blijven, als hij de nieuwe overeenkomst afschiet. De Fortis-holding dreigt dan weer opgezadeld te worden met de bulk van de risico's van de rommelkredieten en schulden. De Fortis-holding zou ook de Belgische verzekeringsactiviteiten verliezen, waardoor de aandeelhouders meteen elk operationeel toekomstperspectief kwijt zouden raken. Alleen de internationale verzekeringsactiviteiten zouden bij de Fortis-holding blijven.

Modrikamen is duidelijk niet te spreken over de nauwelijks verhulde dreigementen van de holding en de staat. 'Meester Modrikamen ontkent met klem de tendentieuze interpretatie van Fortis en zijn woordvoerders', zo staat te lezen in het persbericht dat de open brief vergezelt.

'Mocht de aangepaste deal worden weggestemd, dan is de oude deal nog niet in overeenstemming met de statuten van Fortis. Deze statutaire bepalingen zijn tegenwerpbaar aan derden (BNP Paribas, nvdr.) die hiervan kennis hadden, in het kader van de theorie van de derdenaansprakelijkheid', volgens de advocaat. Met andere woorden, een negatieve stemming maakt de vorige, door de aandeelhouders niet goedgekeurde deal niet automatisch uitvoerbaar, omdat de raad van bestuur haar bevoegdheid heeft overschreden. De verkoop wordt afgeblazen, of er wordt een deal onderhandeld die de aandeelhouders wel kan overtuigen, volgens Modrikamen.

Ook de verkoop van Fortis Bank aan de Nederlandse staat is volgens het advocatenkantoor door de rechtbank omkeerbaar, aangezien ook hier de raad van bestuur haar bevoegdheid heeft overschreden.

Modrikamen beschuldigt de staat en Fortis van 'schaamteloosheid' en 'manipulatie', om 'bewust een onbegrijpelijke situatie te creëren'. Hij verdenkt ze ervan om zo de aandeelhouders over de streep te willen trekken.

Het advocatenkantoor herhaalt de oproep aan aandeelhouders om tegen de gewijzigde deal te stemmen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud