Advertentie

Nationaal bankroet dreigt voor IJsland

IJslandse kronen ©-

De regering van IJsland heeft maandagnacht enkele verregaande maatregelen goedgekeurd om de controle over het nationale financiële systeem opnieuw te verwerven. Dit in een poging om een nationaal bankroet af te wenden, aldus de eerste minister van het eiland. De deposito's bij banken zouden onder staatsgarantie vallen.

(tijd) - Maandag werd de beurshandel in alle bankwaarden al opgeschort. 'We worden geconfronteerd met de mogelijkheid dat ons land ten onder zal gaan aan de problemen op de financiële markten. Dat kan uitmonden in een nationaal bankroet', zei eerste minister Geir Haarde. Daarom werd een wetsontwerp goedgekeurd in het parlement dat de beursautoriteiten brede mogelijkheden geeft om tussenbeide te komen in het beleid van de grote banken.

Het ratinghuis Standard & Poor's verlaagde de kredietrating voor IJsland van A- tot BBB. Volgens het ratinghuis verminderen de acties van de regering de risico's voor een ontsporing van de begroting, maar bemoeilijken ze evenzeer de toegang van de banken tot de internationale geldmarkten.

De IJslandse kroon deprecieerde inmiddels tot 30 procent tegenover buitenlandse munten. Dat weegt zwaar door op de IJslandse banken, die in tijden van vlotte kredietverstrekking in het buitenland massaal leningen toekenden en aangingen om hun buitenlandse expansie te financieren. Zo namen de activa onder het beheer van de IJslandse banken toe tot een veelvoud van de bruto binnenlandse productie van het eiland. In verhouding met 's lands economie zijn ze te groot geworden (IJsland telt 300.000 inwoners, red.). De kredietcrisis heeft de vlotte toegang tot kredieten afgesneden.

De depreciatie van de IJslandse kroon vuurt ook de inflatie in het import-afhankelijke eiland aan. Die haalde onlangs 14 procent.

Vorige week werd de Glitnirbank, toen het nummer drie van het eiland, genationaliseerd. Vandaag kwam ook Landsbanki, de nummer twee van IJsland, in overheidshanden. Dit weekend kwam Kaupthing, de bank die ook in Belgie actief is, al met sussende woorden dat de situatie bij de bank gezond is. Kaupthing kreeg van de IJslandse centrale bank wel een lening van 500 miljoen euro toegekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud