Advertentie
Advertentie

Nationale Bank bezorgd om 'poldercrash'

(foto: HH)

De Nationale Bank van België, de toezichthouder op de financiële sector in ons land, heeft de afgelopen weken de blootstelling van Belgische banken aan Nederlands vastgoed onder de loep genomen. De reden is de slechte gezondheid van dat vastgoed.

De Nederlandse vastgoedmarkt gaat door een crisis. De groeivertraging van de economie bij onze noorderburen, die in 2012 voor de tweede keer in evenveel jaar in een recessie belandde, is scherper dan in de buurlanden. Dat heeft in belangrijke mate te maken met de daling van de huizenprijzen die al enkele jaren aanhoudt en, naar verwacht wordt, nog niet meteen voorbij is.

Die situatie baart ook de Nationale Bank zorgen. Daarom heeft ze de risico’s van de financiële sector in ons land op de vastgoedmarkt in Nederland van naderbij bekeken, zeggen meerdere bronnen. Daarbij werd niet alleen de blootstelling onderzocht, maar ook de voorzieningen die zijn aangelegd en de waarborgen. Want in Nederland zijn er nogal wat waarborgregelingen voor vastgoed. Het onderzoek is afgerond, maar allicht zal het nog worden herhaald.

Welke banken precies in het vizier van de Nationale Bank kwamen, is niet meteen bekend. Maar het ligt voor de hand dat Argenta erbij is. De Antwerpse spaarbank is al jaren actief op de hypotheekmarkt bij onze noordenburen en is op die markt zelfs de enige Belgische speler.

‘We hebben regelmatig contact met de Nationale Bank’, zegt directielid en woordvoerder Marc De Moor. ‘Uiteraard hebben we daarbij ook gesproken over onze positie in Nederland, maar daarbij zijn geen bijzondere aandachtspunten voor Argenta naar voren gekomen.’

Argenta had volgens De Moor eind vorig jaar een Nederlandse vastgoedportefeuille van 12,3 miljard euro, met inbegrip van twee effectiseringstransacties - waarbij woningleningen herverpakt worden - van 2,7 miljard euro.

Het gaat om zo’n 75.000 woningleningen. ‘Belangrijk is dat ongeveer 67 procent van alle uitstaande leningen van Argenta met Nationale Hypotheek Garantie zijn verstrekt, een overheidswaarborg die de klant en de bank beschermt tegen restschuld of kredietverliezen.’

Er is ook sprake van ING en Delta Lloyd, twee Nederlandse financiële groepen met een positie op de Belgische markt. Voorts waren mogelijk ook andere grootbanken betrokken bij het onderzoek. Want van de meer dan 600 miljard euro die uitstaat aan woningleningen in Nederland is meer dan een derde geëffectiseerd. Mogelijk zit een deel daarvan bij Belgische financiële instellingen.

De conclusies van het onderzoek van de Nationale Bank zijn niet bekend. De toezichthouder wil geen commentaar kwijt. Maar een bron in de sector zegt dat de blootstelling van de Belgische banken aan de Nederlandse vastgoedmarkt al bij al beperkt is en dat er geen reden is tot veel bezorgdheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud