Nederlander stapt in beursschelp Sucraf

Peter -Paul De Vries van Value8. ©Tom Verbruggen

Value8, de investeringsmaatschappij van de Nederlander Peter-Paul De Vries, heeft bijna een kwart van de Belgische plantageholding Sucraf gekocht. Plannen om Sucraf helemaal van de beurs te halen zijn er evenwel niet.

Value8 heeft alvast een goed gevoel voor timing om zijn nieuwe investering bekend te maken. Sucraf plande voor nu woensdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering waar de ontbinding van de vennootschap op de agenda stond, al had bestuurder Guido Wallebroek al aangegeven een koper te zoeken voor de beursnotering.

Sucraf was de facto een lege beursschelp geworden nadat de groep de strijd om haar belang in de Congolese suikerrrietplantage Sucrerie de Kiliba (Sucki) had opgegeven. Tijdens de algemene vergadering in juni was wel al duidelijk geworden dat de grotere aandeelhouders van Sucraf contacten aan het leggen waren om kopers te vinden. Die zouden dan andere activiteiten kunnen onderbrengen in de holding en die zou goedkoop naar de beurs te brengen.

Blond bijtertje

Ook Value8-topman Peter-Paul De Vries - die uit een verleden als beleggersactivist de bijnaam 'het blonde bijtertje' overhield - zag die mogelijkheid. Toen Sopex, de holding van de familie Kronacker die hoofdaandeelhouder is van Sucraf, in april dit jaar aangaf de vennootschap te willen ontbinden, schoot Value8 in actie. De investeringsmaatschappij deed een voorstel om met belang van Sopex in Sucraf over te nemen. Daarover is er nu dus een akkoord.

De Vries heeft ervaring met het kopen van beursschelpen. Zijn beleggingsvehikel Value8 is zo'n voormalige schelp en vorig jaar nog bracht de investeerder skiparkuitbater SnowWorld onder bij Fornix, een geflopt biotechbedrijf dat tot een lege doos geworden was. 

Value8 verwerft 26 procent van Sucraf - waardoor het wettelijk niet verplicht is een bod op heel de onderneming uit te brengen. Een concreet overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. Maar volgens Value8 ligt de prijs 'onder de beurskoers en boven de laagste koers van 2014'.

0,20 euro

Sucraf publiceerde intussen een persbericht en daaruit blijkt dat Value8 0,20 euro per aandeel betaalt. Het gaat om 132.105 aandelen A en/of B en 10.973 winstbewijzen. Ter vergelijking: de laatst gevormde beurskoers voor Sucraf was 0,26 euro.

De Nederlanders krijgen ook de claim tegen de Congolese staat op de Sucki-suikerrietplantage, evenals een vordering van Group Sopex op Sucraf. Het bedrag dat voor die vordering op tafel werd gelegd, ligt 'ver onder de nominale waarde van de vordering', klinkt het in een persbericht. Die nominale waarde bedraagt 1,867 miljoen euro, blijkt uit documenten die werden opgesteld in de aanloop naar de buitengewone algemene vergadering.

Tegen

Die buitengewone algemene vergadering gaat woensdag (20 augustus) gewoon door, maar de afloop zal anders zijn dan aanvankelijk beoogd. Sucraf laat weten dat Sopex en de familie Kronacker, op basis van het akkoord met Value8, tegen de invereffeningstelling en ontbinding van de vennootschap zullen stemmen.

Verwacht kan worden dat de meeste andere aandeelhouders eveneens tegen zullen stemmen. Op de algemene vergadering van 10 juni bleek dat de Vlaamse aandeelhouders begrip hadden voor de houding van de familie Kronacker en bereid waren de ontbinding te aanvaarden, maar dat de Waalse aandeelhouders de zaak nog niet wilden opgeven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud