Nieuw Fortis-bestuur nipt goedgekeurd in Utrecht

Etienne Davignon werd maandag in Utrecht benoemd tot voorzitter van de Fortis-holding ©BELGA

Tijdens de buitengewone vergadering van de Fortis-holding in Utrecht heeft de nieuwe raad van bestuur van de groep nipt de goedkeuring van de aandeelhouders gekregen. Van de vijf bestuurders die Fortis voorstelde, kregen uiteindelijk slechts drie een meerderheid van de stemmen, onder wie voorzitter Etienne Davignon en gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck.

(tijd) -Tijdens de vergadering stemde 63,9 procent van de aandeelhouders in met de benoeming van Karel De Boeck tot gedelegeerd bestuurder van de groep. De benoeming van De Boeck was cruciaal, want volgens de statuten van Fortis moet er een nieuwe aandeelhoudersvergadering worden georganiseerd als er de benoeming van de gedelegeerd bestuurder niet wordt goedgekeurd.

Vooral de benoeming van Etienne Davignon als voorzitter van de Fortis-holding bleek een dubbeltje op zijn kant. Davignon kreeg uiteindelijk 50,63 procent van de stemmen achter zich.

Louis Cheung, de gedelegeerd bestuurder van de Chinese levensverzekeraar Ping An, die sinds dit jaar in de raad van bestuur van Fortis zetelt, kreeg dan weer wel de ruime steun van de aandeelhouders, maar liefst 88,05 procent van de stemmen.

Met de benoeming van Davignon, Cheung en De Boeck werd het minimum van drie leden voor de raad van bestuur bereikt. Belangrijk is wel dat de aandeelhouders in Brussel hun fiat moeten geven voor de benoeming van de drie. Is dat niet het geval, dan neemt de oude raad van bestuur van Fortis opnieuw de leiding en moet er een nieuwe aandeelhoudersvergadering worden georganiseerd. Het Belgische luik van de aandeelhoudersvergadering van Fortis vindt dinsdag plaats op de Brusselse Heizel.

Afrekening

Tijdens een woelige stemming hebben de aandeelhouders van de Fortis-holding wel duidelijk komaf gemaakt met de oudere bestuursleden van de groep. De aandeelhouders keurden de herbenoeming van vice-voorzitter Jan-Michiel Hessels in grote getale af. Slechts 26,43 procent van de aandeelhouders stemde voor de benoeming van Hessels tot bestuurder.

Philippe Bodson, sinds 2004 bestuurder bij Fortis, kreeg slechts 26,58 procent van de stemmen achter zich en werd dus evenmin herbenoemd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud