Nieuwe Fortis-onderhandelingsronde

©REUTERS

De Fortis-holding gaat volgende week aan tafel zitten met de Franse groep BNP Paribas en Fortis Bank om precieze afspraken te maken over de financiering van het zogeheten SPV, het vehikel van Fortis, de staat en de Fransen met risicovolle kredieten die overkomen van Fortis Bank. Dat heeft de holding vrijdag gezegd.

(tijd) - Ook na de publicatie van de circulaire voor de algemene aandeelhoudersvergadering van 8 en 9 april, blijft de hernieuwde Fortis-deal veel vragen oproepen bij beleggers. Maar de holding kan nog niet op alle punten klaarheid brengen omdat dat als beursgenoteerd bedrijf niet mogelijk is en omdat een aantal punten nog moet worden geregeld met andere partijen.

Maar Patrick De Povere, de financieel directeur van Fortis-holding, en Paul Goris, de juridisch directeur van Fortis, toonden zich gisteren wel bereid meer duidelijkheid te brengen over de meest besproken elementen uit het nieuwe Fortis-akkoord.

Vooral de portefeuille met de rommelkredieten, het zogeheten 'special purpose vehicle' of SPV, blijft vragen oproepen. Aandeelhoudersbelangenorganisaties zoals de VFB en Deminor lieten al horen dat uit de aandeelhouderscirculaire die Fortis maandag vrijgaf niet af te leiden valt op welke manier die 'bad bank' precies zal worden gefinancierd.

'Negen werkdagen na het nieuwe akkoord is het nog te vroeg om heel precies te zeggen hoe die financiering zal gebeuren', geeft Fortis toe. 'Uiterlijk begin volgende week verwachten we de voorstellen van BNP Paribas en Fortis Bank. Dan kunnen we de discussies starten over de kostprijs, de looptijd en de modaliteiten van de leningen van Fortis Bank en BNP Paribas voor het SPV en zullen we zien hoe diep het water is tussen de verschillende partijen.' De bedragen van die leningen (9,2 miljard van Fortis Bank en 485 miljoen van BNP Paribas) liggen wel al vast.

Voor de Fortis-holding, die benadrukt dat het risico op het SPV beperkt blijft tot 760 miljoen euro, dient er best zo snel mogelijk een akkoord uit de bus te komen. Maar een afspraak over de timing van de gesprekken is er niet. 'Omdat de staatsgaranties voor de leningen aan het SPV marktconform moeten zijn, zal de overheid ook met de Europese instanties moeten onderhandelen. Het management van het SPV zit hier zelf niet in de 'driver's seat', legt de holding uit.

De kans bestaat dan ook dat een definitief akkoord over de financiering van het SPV pas na de aandeelhoudersvergaderingen van 8 in Utrecht en 9 april in Brussel wordt bereikt.

Het hernieuwde akkoord bepaalt ook dat een bijkomende 2 miljard euro aan risicovolle kredieten wordt overgeheveld naar het SPV. Had de Fortis-holding een zeg in de keuze ervan?

'BNP Paribas had reeds een voorstel klaar over welke extra kredietlijnen er in de portefeuille zouden belanden,' luidt het. 'We hadden te weinig tijd voor een gedetailleerd onderzoek, maar we zagen snel dat de nieuwe kredieten strookten met de geest van de akkoorden die we al eind vorig jaar hadden bereikt.'

Wat kunnen we verwachten van de intrestbetalingen tussen Fortis en Fortis Bank voor de Cashes, de door Fortis Bank uitgegeven verhandelbare effecten?

'We kunnen daar geen precieze inschatting van maken', zegt financieel directeur Patrick De Povere. 'Of wij intresten zullen moeten betalen aan Fortis Bank of omgekeerd is eigenlijk afhankelijk van twee factoren: de marktwaarde van die effecten en de evolutie van de beurskoers van Fortis. Dat geeft een enorme volatiliteit. Het is dan ook zeer moeilijk te voorspellen wat het zal worden. Maar het meest waarschijnlijke scenario is dat wij zullen betalen aan de bank.'

Wat kan de Fortis-holding ondernemen om de impact van die Cashes te beperken?

Niet veel, zo blijkt. 'Ik geef toe dat het een zeer oncomfortabele situatie is. Maar het enige wat we kunnen doen om de negatieve impact van de Cashes te beperken is ervoor te zorgen dat de aandelenkoers van Fortis stijgt', zegt De Povere daarover.

Als de aandeelhouders van BNP Paribas het licht niet op groen zetten voor de uitgifte van nieuwe aandelen voor de overname van de tweede schijf van Fortis Bank, zullen de Fransen dat tweede deel in cash betalen in plaats van aandelen. Komt er dan een compensatie voor de calloptie van de holding op de meerwaarde op de BNP-aandelen die de staat normaal zou krijgen?

'Het lijkt onwaarschijnlijk dat de aandeelhouders van BNP Paribas tegen een kapitaalverhoging zouden stemmen', zegt Paul Goris. 'Maar als het gebeurt, krijgt de Belgische staat de cash. We kunnen de overheid dan moeilijk vragen ons een optie toe te kennen op iets wat ze zelf niet heeft.'

Hoe komt het dat Fortis Bank het recht heeft haar belang van 25 procent in Fortis Insurance Belgium te verkopen aan de Fortis-holding, terwijl de holding zelf niet het recht heeft die participatie te kopen?

'Het doorknippen van de banden op ons initiatief zou bedrijfsmatig niet echt een goede beslissing zijn', aldus Goris. Volgens de Fortis-holding werd dat recht bewust niet opgeëist. Het belang van 25 procent van Fortis Bank in Fortis Insurance Belgium is voor de holding immers een sterke garantie voor de verdere samenwerking met de bank op verzekeringsvlak.

De Fortis-holding benadrukte gisteren voorts dat er wel degelijk een exclusiviteitscontract werd afgesloten voor de verdeling van haar verzekeringsproducten via het kantorennet van Fortis Bank. Dat wil zeggen dat BNP Paribas geen eigen verzekeringsproducten aan de man kan brengen via de bank.

PS/BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud