Nieuwe aandeelhouders mogen niet stemmen op algemene vergadering Fortis

De brusselse advocaat Mischaël Modrikamen ©Photo News

Het hof van beroep van Brussel heeft dinsdagochtend beslist dat enkel de aandeelhouders van Fortis die uiterlijk op 14 oktober 2008 aandeelhouder waren van de holding, op 9 april mogen meestemmen op de algemene vergadering van Fortis in Brussel over de deal met BNP Paribas. Het arrest is geveld op vraag van advocaat Mischaël Modrikamen die het nieuws dinsdag bekendmaakte. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn.

(tijd) - Het arrest slaat ook op alle volgende algemene vergaderingen van Fortis, zelfs als die het betrokken punt enkel impliciet op de agenda hebben staan. Het hof heeft zijn uitspraak kracht bijgezet door een dwangsom van 100.000 euro op te leggen per na 14 oktober verkregen aandeel dat toch zou worden ingezet. Dezelfde dwangsom geldt voor wie het verbod helpt te omzeilen.

Modrikamen en Fortis vechten al langer een dispuut uit over de vraag wie volgende week mag meestemmen over de deal met BNP Paribas. De holding besloot dat aandeelhouders mogen meestemmen en beroept zich daarvoor onder meer op de vennootschapswetgeving. Maar Modrikamen voerde aan dat de geest van het arrest van het hof van beroep van december, dat voor de algemene vergadering van vorige maand een beperking oplegde, nog steeds geldt. Hij had al enkele malen gedreigd met een juridisch initiatief maar was voor zover bekend nog steeds niet in actie gekomen. 

De Fortis-holding zelf had gisteren nog aangekondigd dinsdag naar de rechtbank van koophandel te stappen om te voorkomen dat Modrikamen volgende week tijdens de buitengewone algemene vergadering een rechterlijke beslissing op basis van een eenzijdig verzoekschrift op tafel zou leggen. Deze zaak, die eigenlijk zonder voorwerp werd, kwam dinsdagochtend voor maar werd gezien de nieuwe ontwikkelingen uitgesteld tot donderdag. 

Maar Modrikamen was de holding te slim en te snel af. Hij stapte vorige vrijdag in kort geding naar de rechtbank van eerste aanleg van Brussel met een eenzijdig verzoekschrift. Daar ving hij bot maar hij wendde zich maandag tot het hof van beroep dat zijn arrest dinsdag velde. Fortis werd pas dinsdag, via zijn advocaten, voor de rechtbank van koophandel ingelicht over het initiatief van Modrikamen die dat de voorbije dagen angstvallig stil hield. 

Het arrest slaat enkel op punt 2 van de dagorde van 9 april, die van Brussel dus. 'Project met BNP Paribas', luidt dat. Voor de andere punten is er geen beperking opgelegd. Ook voor de algemene vergadering van Utrecht blijft het arrest voorlopig zonder gevolgen. 

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. Fortis of eventuele andere partijen kunnen derdenverzet aantekenen tegen het arrest of naar Cassatie trekken.Het is tevens onzeker of de algemene vergaderingen van Fortis van volgende week nog wel kunnen doorgaan.

'We zijn nu zeker van de perimeter van de stemming', reageerde gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck tijdens een persconferentie naar aanleiding van de jaarcijfers van de Fortis-holding. 'Het risico dat we met onze rechtszaak wilden aanpakken is dat er iemand tijdens de vergadering zou opstaan met een beslissing waardoor de vergaderingen voor niets plaatsvinden. Dat is nu geregeld.'

'Een aantal mensen onderschat de schade die ze aanrichten door onze aandacht af te leiden van het managen van de holding,' sneerde De Boeck wel aan het adres van Modrikamen. 'Ze gijzelen ook de andere aandeelhouders.'

Indien het arrest overeind blijft is de kans groter dat de deal met BNP Paribas wordt weggestemd. 'De kans dat het neen wordt, is door het arrest sterk toegenomen', zei een zegevierende Modrikamen dinsdag na de zitting van de rechtbank van koophandel. Na 14 oktober zijn tal van nieuwe aandeelhouders, waaronder hefboomfondsen, aangetreden bij Fortis die tegen een lage koers gekocht hebben. Zij zijn gewonnen voor de transactie met BNP Paribas en hopen op een snelle koerswinst.  

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud