Noodplan voor Fortis Bank

Fortis Bank werkt dit weekend een noodplan uit voor het geval de Fortis-aandeelhouders woensdag 'nee' stemmen tegen de nieuwe deal. Het plan moet Fortis Bank verzekeren van de nodige liquiditeiten, als de deur naar de interbancaire markt op slot gaat. Ook moet worden voorzien in een communicatieplan, zodat de spaarders kunnen worden gerustgesteld en een 'run on the bank' wordt vermeden.

(tijd) - Het heeft moeite gekost, maar Fortis Bank is nu overtuigd van een 'sense of urgency'. Dinsdag en woensdag komt de raad van bestuur van de bank bijeen, om alles in stelling te brengen voor een worstcasescenario. Dit weekend wordt het strijdplan klaargestoomd.

Dat plan zal in essentie gaan over twee zaken: hoe kan de liquiditeit worden verzekerd en hoe moet er worden gecommuniceerd? Want als de Fortis-aandeelhouders 'nee' stemmen, dreigt Fortis Bank weer in nauwe schoentjes te komen. De toestand wordt dan misschien even kritiek als bij de eerste reddingsoperatie in het weekend van 27 en 28 september vorig jaar.

Er wordt gevreesd dat Fortis Bank geen toegang meer zou krijgen tot de interbancaire markt. De liquiditeit moet dan verzekerd worden door noodkredieten van de Nationale Bank. Het is ook de bedoeling dat de Europese Centrale Bank een belangrijke rol gaat spelen. Fortis Bank heeft dagelijks 30 tot 40 miljard euro aan liquiditeiten nodig, is te horen. Daarnaast zal alles in gereedheid moeten worden gebracht, zodat men met een druk op de knop de staatswaarborg kan activeren waarover Fortis Bank kan beschikken. Er ligt een staatswaarborg van 150 miljard euro klaar, maar naar verluidt zou 30 tot 40 miljard euro volstaan.

Chinezen

Inmiddels is de hoop wel gegroeid dat Ping An, de grootste aandeelhouder van de Fortis-holding, de nieuwe deal zal goedkeuren. Naar verluidt ziet Ping An de zware consequenties van een nee-stem in. 'Ping An beseft stilaan beter af te zijn met 2,5 euro per aandeel op termijn, dan pakweg 0,5 euro. Al zeggen Chinezen nooit op voorhand ja of nee', luidt het.

Peking behoudt ook zijn rechten op een schadevergoeding als Ping An de nieuwe deal voor Fortis goedkeurt. 'Feel free to say yes', luidt de boodschap. Dat doet de vertegenwoordigers van de kleine aandeelhouders echter steigeren. Ze vinden het akkoord met Peking een zware inbreuk op het gelijkheidsbeginsel. Advocaat Mischaƫl Modrikamen dreigt zelfs de schorsing van het stemrecht van Ping An te zullen vragen.

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud