Rechtbank bevriest ontmanteling Fortis

©Photo News

Het hof van beroep van Brussel heeft de ontmanteling van bank-verzekeraar Fortis vrijdagavond bevroren. Dat gebeurde op verzoek van advocaat Mischaël Modrikamen en 2.000 misnoegde Fortis-aandeelhouders die in eerste aanleg bot gevangen hadden.

(tijd) - Door het arrest van het hof van beroep krijgen de aandeelhouders van de Fortis-holding het recht zich uit te spreken over de beslissingen van haar raad van bestuur van 3, 5 en 6 oktober en de hiermee verbonden overeenkomsten. Het gaat om de beslissing over de verkoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten aan Den Haag en om de overeenkomst tussen de Belgische staat en BNP Paribas rond de overname van 75 procent van Fortis Bank België en Fortis Verzekeringen.

'In Nederland is de transactie al rond. Hier is enkel de beslissing van de raad van bestuur van Fortis opgeschort. De deal met BNP Paribas is daarentegen nog niet rond', zegt een advocaat. Het Nederlandse ministerie van Financiën gaat er vanuit dat de aankoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten door de Nederlandse staat volgens Nederlands recht heeft plaatsgevonden en dat daarom de Belgische uitspraak geen consequenties heeft.

Deskundigen

Een college van vijf deskundigen moet de financiële voorwaarden van de verkoop van Fortis-activa onder de loep nemen. Zij moeten ‘de boeken en de rekeningen van de vennootschap nazien en ook de verrichtingen die de organen van de vennootschap (Fortis-holding) hebben gedaan’. Het college bestaat uit twee wijzen - de professoren emeriti Walter Van Gerven (ex-voorzitter van de CBFA) en Guy Horsmans - en drie technici. Dat zijn André Kilesse (bedrijfsrevisor en de voormalige voorzitter van het Instituut van Bedrijfsrevisoren), Roland Gillet (professor aan de ULB en de Sorbonne en een expert in financiële markten en participaties) en Remi Vermeiren (een bankier op rust). Vooral de keuze van Vermeiren valt op. Hij is de gewezen topman van Fortis-concurrent KBC.

Uiterlijk op 12 februari moeten zij een aandeelhoudersvergadering van de Fortis-holding organiseren. Die moet zich buigen - en eventueel stemmen - over de beslissingen van de raad van bestuur van de Fortis-holding begin oktober. Enkel wie aandeelhouder was van Fortis vóór 14 oktober mag meestemmen. De aandeelhouders van de Fortis-holding moeten op de BAV van 19 december ook beslissen of ze, zoals eerder gepland, willen stemmen over de voortzetting van de activiteiten van het bedrijf.

Meerderheidsaandeelhouder

Ondertussen worden 241,6 miljoen aandelen Fortis Bank die in de handen zijn van de federale overheidsholding FPIM voor 65 dagen bevroren. De FPIMmoet, met andere woorden, voor die periode 50 procent plus één aandeel in Fortis Bank behouden.

BNP Paribas moet, van zijn kant, de liquiditeit van Fortis Bank blijven verzekeren 'aan marktvoorwaarden'. 'De markt wil geen liquiditeit geven aan Fortis. Wat zijn dan marktvoorwaarden? Als je die volgt, dan zal Fortis torenhoge rentes moeten betalen. Dat komt op hetzelfde neer als geen liquiditeit hebben', meent een jurist.

'Moed beloond'

'Een overwinning over de hele lijn', heet het bij Olivier Bonhivers, verbonden aan de rechtspraktijk van Mischael Modrikamen. 'De moed en de onafhankelijkheid van de rechters van het Hof van Beroep verdient felicitaties', preciseert hij. 'Hun arrest maakt duidelijk dat alle regels moeten gerespecteerd worden in een rechtstaat, zelfs als dat de overheid in vraag stelt. Het is het bewijs dat het land nog functioneert, dat het Belgisch gerecht nog functioneert, dat het recht triomfeert.'

MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud